Bij veel organisaties is er de afgelopen jaren een enorme groei aan slimme apparaten aan de rand van het netwerk ontstaan. Internet of Things (IoT) speelt hierbij een belangrijke rol. Maar waar slaan we al deze data op? En waar plaatsen we de rekenkracht om de data te verwerken? In het datacenter of juist op het uiterste puntje van het netwerk, de clients?
Door de juiste keuze te maken over waar deze data opgeslagen, maar ook verwerkt en geanalyseerd wordt, kan het netwerk en de apparatuur die aan dit netwerk ontsloten is optimaal gebruikt worden. Als deze wildgroei aan verbonden apparatuur niet beheerd wordt, kunnen kritische beveiligingsproblemen ontstaan. Maar wanneer de juiste aanpak gehanteerd wordt, kan er veel voordeel te behaald worden in efficiëntie, effectiviteit, productiviteit en continuïteit van het bedrijfsproces.
Data opslaan en verwerken: in de cloud of aan de edge?
Aangezien er steeds meer data verzameld wordt en deze trend zich de aankomende jaren door zal zetten, is het belangrijk om te weten waarvoor de verzamelde gegevens gebruikt worden voordat bepaald wordt waar we het opslaan of verwerken. Waar veel organisaties dit nog standaard in de cloud doen, is dit niet altijd meer de aangewezen plek.
De cloud
Als gegevens vanuit verschillende locaties verzameld en met elkaar vergeleken worden, dan is het opslaan en verwerken van deze gegevens in de cloud een prima oplossing. Bij veel organisaties is dit ook nog steeds de standaard. Maar met het groeiende aantal IoT-apparaten dat ontsloten wordt op het netwerk, vergt dit steeds meer van de netwerkinfrastructuur én beheerders. Daarnaast is er voldoende data die net zo goed, of misschien wel beter, lokaal (aan de edge) verwerkt kan worden.
De edge
Data die vaak aan de edge verwerkt wordt, is data waarvan maar een klein gedeelte interessant of bruikbaar is. Hierbij kun je denken aan data die door sensors of beveiligingscamera's gegenereerd wordt. Deze data is te duur om op te slaan in de cloud en enorme eisen aan de infrastructuur in vorm van rekenkracht en bandbreedte stelt. In plaats van deze gegevens naar een datacenter of andere derde partij te sturen, is het verstandiger om de analyse uit te voeren op de locatie waar de gegevens worden gegenereerd. Dit betekent niet alleen dat deze analyse sneller kan worden uitgevoerd, maar het verkleint ook de kans dat de gegevens worden onderschept of anderszins worden geschonden. Bovendien betekent het dat bedrijven veel zelfstandiger worden en niet afhankelijk zijn van mogelijk defecte netwerkverbindingen om hun werk te doen.
Meer weten over wat deze technologie voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met een van onze consultants door het formulier onderaan de pagina in te vullen of download de whitepaper.
Voldoet uw netwerkinfrastructuur al aan de vereisten om een Intelligent Edge te ondersteunen en te dienen als hét fundament van uw IT-strategie?
Een solide netwerkinfrastructuur is cruciaal voor uw IT-strategie. Door het groeiende aantal (IoT-)apparaten dat aan het netwerk verbonden is en de data die in de edge geanalyseerd wordt, groeit ook de benodigde bandbreedtecapaciteit. Hierdoor bent u als organisatie genoodzaakt om te kijken of de netwerkinfrastructuur deze ontwikkelingen bij kan benen. In veel gevallen zal blijken dat de infrastructuur verouderd is of op korte termijn zal verouderen.
Heeft uw organisatie de ambitie om door middel van IT-bedrijfsprocessen te optimaliseren? Of verwacht u meer IoT-apparatuur in uw netwerk? Check dan tijdig of uw huidige netwerkinfrastructuur aan alle vereisten voldoet om als hét fundament te dienen voor uw IT-strategie. Heeft u niet de kennis en/of middelen om deze check uit te voeren? Onze consultants kunnen u hierbij helpen.
Wilt u contact met een van onze consultants?
Laat dan hieronder uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.