Solution Advisor Hendry Scholing is al jarenlang één van de specialisten bij Unica ICT Solutions als het gaat om Networking & Communications. Met zijn enthousiasme en kennis geeft hij dagelijks advies aan de meest uiteenlopende organisaties, groot of klein, en deelt hij zijn jarenlange deskundigheid graag met zijn collega’s. In dit blog neemt hij je mee in de wereld van wifi, wat het belang hiervan is en hoe je ervoor kunt zorgen dat je draadloze netwerkomgeving helemaal klaar is voor de enorme datatoename op je bedrijfsnetwerk.
“Met de versmelting van onze privélevens en werklevens, als ook weer andersom, wordt wifi steeds meer als een nutsvoorziening gezien en daarmee essentieel. Ook zakelijk wordt steeds vaker gekozen om apparatuur van medewerkers draadloos te ontsluiten zodat zij overal en altijd toegang hebben tot de meest recente bedrijfsdata. Helaas gaat het in de praktijk hier veelal mis. de wifi-infrastructuur is niet afgestemd op de nieuwe behoeften van de medewerkers. Hoe komt dit nu eigenlijk?
Wifi is een complexe techniek die vele invloeden kent op een juiste werking, maar dat beeld is er vaak bij de gemiddelde gebruiker niet. We worden op TV bedolven onder de reclames van bijvoorbeeld KPN en Ziggo met hun ‘Super Wifi’ en Mesh wifi-oplossingen. Het doet overkomen als ‘Even installeren en door je hele huis heb je een fantastische, supersnelle wifi-ervaring’. Tenminste, dat is de boodschap. Nu is een thuissituatie natuurlijk niet te vergelijken met een kantoorpand, en is het zeker niet complexer als een bedrijfshal.
De thuisoplossingen wil ik dan ook echt niet in een zwart daglicht stellen, maar ik benoem juist graag deze oplossingen om ze in een perspectief te stellen. Een woning met een gemiddeld gezin is nu eenmaal geen kantoorpand, en een gemiddelde woning is nou eenmaal niet complexer dan een bedrijfshal. Helaas is de perceptie van de gemiddelde gebruiker dat dit gelijk aan elkaar is. Als het thuis zo makkelijk gaat, waarom werkt het dan op de zaak niet?
Hieronder een aantal punten waarom thuis echt niet vergelijkbaar is met de zakelijke infrastructuur.
Het begint allemaal met het oppervlakte van een bedrijfspand, waarbij het vaak gaat over een behoorlijk aantal m2 (soms ook nog eens verspreid over meerdere locaties). In alle hoeken en gaten wordt de verwachting uitgesproken dat er een draadloze dekking aanwezig moet zijn. Een access point (het stuk technologie dat het wifi-signaal kan uitzenden), heeft een gemiddelde dekking van oppervlakte waarbij het signaal tussen meerdere access points overlappend moet zijn. Waar thuis veel gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld video zal dit in een zakelijke omgeving ook spraakverkeer voor telefonie zijn. Daar waar we thuis de video streamen vanaf een vaste positie vanaf de bank zijn de gebruikers in een zakelijke omgeving veelal in beweging. Al lopend wordt bijvoorbeeld een telefoniegesprek gevoerd waarbij het gesprek goed te volgen moet zijn terwijl de persoon in beweging is. Dit noemen we ook wel het ‘roamen’ tussen verschillende access points. Dit is een complex proces waarbij een goede afstemming tussen het type access point en de gebruikte apparatuur zoals telefoons, tablets en laptops noodzakelijk is.
Een ander aspect wat een directe invloed heeft op het wel of niet goed werken van een wifi-oplossing zit in het aantal gelijktijdige apparaten die binnen het netwerk gebruikt worden. Tegenwoordig is het geen uitzondering meer dat er drie of meer draadloze apparaten per persoon in gebruik zijn die allemaal met het wifi-netwerk verbonden moeten zijn. Denk hierbij aan een laptop, mobiele telefoon en een tablet. Hierbij komen dan nog de bezoekers van een pand, Internet of Things apparatuur en mogelijk privéapparatuur van een medewerker. Gemiddeld zijn er daarmee al snel 300+ apparaten verbonden met het wifi-netwerk bij een gebouw waar 100 medewerkers samen komen. Dat heb je thuis niet (hoop ik :P), maar je snapt dat dit binnen jouw organisatie een compleet andere infrastructuur verlangt.
Voorschriften en regelementen voor de bouw van bedrijfspanden zijn anders dan die voor een woonhuis/appartement. Door bijvoorbeeld rekening te moeten houden met een brandvertraging worden veelal andere materialen toegepast. Materiaalkeuze heeft een behoorlijke impact op de kwaliteit van het wifisignaal. Wifisignalen moeten veelal door muren en plafonds dringen om een volledige dekking te kunnen bieden in een pand, en doordat er een verscheidenheid aan materialen in een gebouw wordt gebruikt is het effect op het wifisignaal net zo divers. Het kan dus zijn dat er veel meer access points geplaatst moeten worden om een optimale dekking te kunnen bieden. Binnen een woonhuis is dat veelal in mindere mate van toepassing.
Wil je een betrouwbare wifi-infrastructuur in je bedrijfspand voor jou en je medewerkers? Dan is het belangrijk dat je verder kijkt dan alleen een type access point of alleen de fabrikant. Mijn collega’s en ik vragen altijd verder, wat wil je bereiken, we willen weten wat jou beleefd en hoe wij samen met jou je (bedrijfs)doelen kunt bereiken. Maar ook, meten is weten. Wij fungeren niet alleen als leverancier van een oplossing, maar zijn ook jouw adviesloket voor al jouw digitale vragen! Mijn collega’s en ik staan graag voor jouw organisatie klaar, om jou van de best mogelijke wifi te voorzien!”
Hendry Scholing
Solutions Advisor
Unica ICT Solutions
Meer over de connectiviteit?
Laat dan hieronder je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.