Het is niet een onderwerp waar je dagelijks bij stilstaat, het systeem waarmee je apparaten met elkaar communiceren en informatie uitwisselen. Met andere woorden, je netwerkinfrastructuur. Maar toch is het cruciaal en vormt het die o zo belangrijke basis om verder te kunnen bouwen op slimme functionaliteiten en technologieën. Het is daarom goed om stil te staan in wat die infra voor jou functioneel bijdraagt in het najagen van de successen van jouw organisatie. Onze netwerkspecialist Hendry vertelt je in deze blog een klein stukje over de historie van netwerken, hoe we er steeds meer mee standaardiseren en wat het verslimmen van jouw netwerkinfrastructuur voor jouw gebouw anno 2024 kan betekenen.
De historie van netwerken
Waar ze al vele decennia bestaan, zijn netwerken ooit veelal aangelegd met als doel één specifieke toepassing te kunnen ondersteunen. Op zichzelf staand. Zonder aanvullende intelligentie. Denk bijvoorbeeld eens aan de ‘ouderwetse’ 2- en 4-aderige aansluitingen om je telefoontoestel op aan te sluiten, of de welbekende Coaxkabel voor gesloten CCTV-netwerken. Voor al die gewenste functionaliteiten, denk aan aparte telefoonaansluitingen of Coax op de werkplek, ging er heel veel bekabeling je gebouw in. Wilde je nieuwe functionaliteit toevoegen, dan kwam er automatisch ook een aanvullend netwerk bij. Echter werd dit niet als netwerkinfrastructuur gezien, maar als een noodzakelijke methodiek van het onderling aansluiten van apparatuur.
De weg naar standaardisatie
Er werden steeds hogere bandbreedtes vereist door bijvoorbeeld groei in gegevensverkeer, het toevoegen van nieuwe toepassingen aan het netwerk en eenvoudiger kunnen aansluiten van apparatuur. Vanaf dat moment werd het dan ook logischer om in ieder geval één soort netwerkbekabeling te gaan toepassen, waarop de aansluiting van apparatuur gestandaardiseerd is (ook wel bekend als de RJ45-aansluiting). Het voordeel daarvan is dat de bekabeling over lengtes van 100 meter datasignalen kan transporteren en daardoor flexibel in je kantoorpand kon worden geïnstalleerd. Maar naast het transporteren van data kon je er ook eindapparatuur mee van stroom voorzien, waardoor je meteen extra gemak creëerde voor het aansluiten van apparatuur. Meer standaardisatie op het vlak van bekabeling resulteert in een kostenbesparing op de lange termijn en is daarmee een uiterst duurzame keuze.
Netwerkinfrastructuur anno 2024
Tot zover een stukje historie. In 2024 is het bij een goede netwerkinfrastructuur (en dus netwerkapparatuur zoals switching en wifi) van belang om op voorhand stil te staan bij de keuzes die je op dit vlak maakt. Niet langer gaat het in basis over de snelste switch of het access point met het meest krachtige wifi-signaal. Een netwerkinfrastructuur draait om het functioneel kunnen ondersteunen van de behoefte van de gebruiker.
Jouw slimme gebouw
Daar waar functionaliteiten eerder gescheiden functioneerden, is dat niet langer het geval. Functionele eisen brengen we nu samen onder de noemer Smart Building en je kunt het zo gek als je wilt invullen. Detecteert een beveiligingscamera gedurende de dag beweging in het pand? Dan is het misschien handig om er de temperatuur te kunnen regelen. Ga je met zes personen vergaderen? Dan is het misschien goed dat bij de aanvang van de vergadering het gebouwbeheersysteem al weet dat deze ruimte een extra koelbehoefte gaat krijgen, tenslotte zijn wij mensen allemaal wandelende kacheltjes. Veroorzaakt het gebruik van de e-sigaret binnen het onderwijs overlast? Dan wil je vanuit sensortechnologie misschien wel een registratie van het actueel gebruik kunnen krijgen en mogelijk hier zelfs camerabeelden van kunnen vastleggen. Is er niet de volledige werkdag bezetting op kantoor? Dan wil je misschien de verlichting in ruimtes automatisch uitschakelen als er geen beweging is gedurende zoveel minuten.
De kracht van het verslimmen
Door functionaliteiten slim met elkaar te verbinden, kun je niet alleen het comfort in een kantoorpand verhogen maar ook bijvoorbeeld de persoonsveiligheid. Daarnaast kan de netwerkinfrastructuur bijdragen aan groene doelstellingen binnen je organisatie, door infrastructuren nóg verder te verslimmen. Is er niemand meer in het pand aanwezig? Dan is het misschien niet langer nodig om het aanwezige wifinetwerk 24/7 een signaal te laten uitsturen. Door de aanwezigheidsregistratie te koppelen aan het uitzetten van het wifinetwerk realiseer je direct een stroombesparing. Maar dat niet alleen. Ook verminder je CO2 uitstoot en, niet geheel onbelangrijk, bespaar je kosten.
Traceer je apparatuur
Natuurlijk wil je daarnaast weten welke functionaliteiten de apparatuur je kan bieden. Zo hebben access points steeds vaker aanvullende technologie aan boord, zoals Bluetooth. Het wordt bijvoorbeeld in de zorg gebruikt om te kunnen traceren waar zich specifieke apparatuur bevindt (missende bloeddrukpompen zijn aan de orde van de dag). In musea om bezoekers via een bijbehorende app meer te kunnen vertellen over het voorwerp waar een bezoeker op dat moment naar kijkt. Een ander voorbeeld is om op basis van Bluetooth indoornavigatie mogelijk te maken zodat je via je smartphone begeleid wordt naar de juiste afdeling of ruimte in een voor jou onbekend pand. Afhankelijk van jouw behoeften zal er een businesscase gemaakt kunnen worden.
Vergeet zeker je beveiliging niet
Ook op het vlak van het beveiligen van je netwerk dien je vooraf goed na te denken over wat belangrijk is. Een netwerkinfrastructuur functioneert immers als een snelweg voor je data. Wordt die data niet veilig getransporteerd, dan brengt dit grote risico’s met zich mee en kan jouw bedrijfsdata in verkeerde handen komen. Denk je vooraf dus niet na over jouw netwerkbeveiliging, dan kan dit later in grote organisatorische risico’s resulteren met bijbehorende financiële gevolgen.
Maak ook je gebouw slimmer met je netwerk
Wil je dus aan de slag met slimme toepassingen, die we scharen onder Smart Building, dan zul je allereerst aan de slag moeten met een infrastructuur die daarbij past. De omvang van je organisatie maakt daarin niet uit. Het netwerk moet flexibel en overal inzetbaar zijn, maar tegelijkertijd ook beheersbaar en controleerbaar. Het omvat meer dan alleen het bieden van connectiviteit, de kracht ligt in het realiseren van een infrastructuur die het gebruikersgemak van jouw eindgebruikers, in welk formaat dan ook, optimaal kan ondersteunen. Nu alleen kijken naar de goedkoopste of op het eerste oog snelste oplossing is niet langer passend in 2024 en de jaren die komen gaan.
Wij zijn er voor jou
Samen met mijn team van netwerkspecialisten sta ik voor je klaar als je wilt weten wat de optimale infrastructuur is die past bij de wensen van jouw organisatie en gebruikers. Daarin werken we nauw samen met strategische partners, waaronder Cisco op het gebied van networking. Wij geloven dat de oplossingen van Cisco passen in het realiseren van een slimme en veilige werkomgeving. Eén die als fundament de kwalitatief goede netwerkcomponenten kent, waaronder switching en draadloze wifi accespoints. De technologie van Cisco vullen wij aan met onze specialistische kennis, om jouw organisatie te voorzien van dé netwerkinfrastructuur die past bij jou. Voor nu en in de toekomst.
Ontdek meer over de Meraki-filosofie
En dat technologie het jou steeds makkelijker maakt om componenten te beheren, bewijst Cisco met haar Meraki-filosofie. Zonder complexe beheerinfrastructuur te hoeven realiseren kun je gebruikmaken van een simpel cloudgebaseerd dashboard. Vanuit hier maakt het niet uit of je 1 of 100 locaties moet gaan beheren. Alle functionaliteit is binnen het dashboard binnen vier klikken bereikbaar en daarmee eenvoudig onder de knie te krijgen. Doordat het cloudgebaseerd is kan een eindgebruiker makkelijk samenwerken met de specialisten van Unica ICT Solutions welke waar nodig mee kunnen kijken in het dashboard. Omdat Meraki een cloudgebaseerd platform is zijn de mogelijkheden eindeloos en komen er met regelmaat nieuwe functionaliteiten beschikbaar. Dit zonder moeilijke configuraties van onpremises platformen. Daarnaast is de integratie met andere Cisco producten eenvoudig. Hierbij kan gedacht worden aan oplossingen als Umbrella (cloud DNS-filtering en firewalling) en Thousand Eyes (digitale gebruikerservaring tracking). Het portfolio van Meraki is uitgebreid en kent:
- Switches met diverse specificaties, maar vooral ook gericht op het bieden van een goede connectiviteit tegen een zeer laag energieverbruik.
- Access points met aanvullende functionaliteiten zoals bijvoorbeeld Bluetooth beacons. Deze kunnen worden ingezet voor bijvoorbeeld assettracking in de zorg of locatiebepaling. Scheelt weer het realiseren van een aparte infrastructuur en verdere ondersteuning van functionele vraagstukken.
- Security appliances voor het lokaal controleren op mogelijke cybersecurity risico’s en het onderling kunnen verbinden van locaties op basis van SD WAN.
- Videocamera’s, uiteraard voor de slimme opslag van videobeelden, maar ook bijvoorbeeld inzetbaar voor het tellen van mensen binnen een gebouw en daarmee inzicht te verkrijgen hoe mensen zich verplaatsen in een gebouw.
- Sensoren, voor het meten van bijvoorbeeld CO2 en luchtkwaliteit maken onderdeel uit van het portfolio van Meraki en kunnen op basis van Bluetooth gekoppeld worden met de Meraki access points. Ook hiermee wordt het realiseren van een separate infrastructuur voorkomen en kunnen de sensoren bijdragen aan het verdere verslimmen van een gebouw.
Over Hendry
Solution Advisor Hendry is al jarenlang één van de specialisten bij Unica ICT Solutions als het gaat om Networking, maar ook securityvraagstukken zijn dagelijkse kost voor hem. Met zijn enthousiasme en kennis geeft hij dagelijks advies aan de meest uiteenlopende organisaties, groot of klein, en deelt hij zijn jarenlange deskundigheid graag met zijn collega’s en onze klanten. Hendry ondersteunt als adviseur ook bij het realiseren en onderhouden van netwerkinfrastructuren. Nu de infrastructuren het fundament worden voor elke organisatie waarop diensten zoals Microsoft Office365 worden geconsumeerd en ook slimme technologie wordt gekoppeld, is de beschikbaarheid van deze infrastructuren van cruciaal belang. Gebruikers verwachten altijd en overal connectiviteit te hebben, zodat bedrijfsprocessen zo optimaal gefaciliteerd kunnen worden. Als Solution Specialist op het vlak van connectivity en IoT geeft hij een nuchter advies om de optimale, beveiligde en beheersbare infrastructuur voor onze klanten te kunnen realiseren.