IT-governance, brenger van rust | Unica

IT-governance, brenger van rust

IT-governance, brenger van rust

Waar we onze relaties dagelijks ondersteunen met het optimaliseren van IT-governance, doen we dat op verschillende manieren. Denk aan het op orde houden van de ICT-huishouding en het leveren van een goede bijdrage als het gaat om bedrijfscontinuïteit. Gezamenlijk met onze relaties brengen we zo veel rust.  Onze specialist Maurice schreef al eerder een blog over wat IT-governance precies is. Nu het vervolg uit zijn spreekwoordelijke pen, over hoe je rust kunt brengen met een goed ingerichte IT-governance. 

blog-it-governance-de-brenger-van-rust

De brenger van rust?

Bij een ICT-landschap zijn veel betrokkenen. Denk bijvoorbeeld aan interne belanghebbenden, (teveel) ICT-partners en applicatieve partners. Allemaal hebben ze hun eigen contacten en serviceovereenkomsten met dito SLA’s. Bij het minste of geringste, bijvoorbeeld bij een calamiteit, ben je als ICT-team al snel erg druk met het bij elkaar krijgen van alle benodigde betrokkenen. 

En na naarstig overleg blijkt ook nog eens dat de SLA’s niet gelijk zijn en elkaar maar beperkt overlappen. Vanuit welwillendheid draagt iedereen zijn steentje bij, maar is de oplossing dan ook snel voorhanden? Meestal niet, want juist vanuit die welwillendheid worden niet de juiste kennishouders opgeschakeld. Op basis van beschikbaarheid worden er dan mensen beschikbaar gesteld. 

Help! Een ransomware uitbraak

Een mooi voorbeeld daarvan is een security-incident; er is een ransomware uitbraak. De detectie- en reactiedienstverlening ligt bij een andere partij dan die de server- en werkplekken in handen heeft.  Zo gaat er veel kostbare tijd verloren aan contacten, escaleren en analyseren. En zijn de SLA’s eigenlijk wel gelijkwaardig? Wat als er bijvoorbeeld in de nacht een incident plaatsvindt en met die beherende partij is geen 24x7 SLA overeengekomen? De gevolgen zijn dan niet te overzien. Een ander voorbeeld, een wijziging in het ICT-landschap is nodig. Hoe ziet het benodigde project eruit als IT-governance niet goed ingericht is? Eigenlijk hetzelfde; op basis van welwillendheid en beschikbaarheid en veel geregel worden de rollen en verantwoordelijkheden op elkaar afgestemd. Vrijwel altijd op basis van een compromis. Het vormt daarmee een minder effectief project.

blog-it-governance-passend-partnerlandschap

Passend partnerlandschap

Door je partnerlandschap te verkleinen wordt IT-governance effectiever en zorgt het voor beduidend minder communicatie, goede afstemming en beter op elkaar afgestemde SLA’s. Dat komt niet alleen de continuïteit ten goede, ook de vaak zo gewenste innovatie en vernieuwing is effectiever. Het brengt daarmee meer rust. ICT-partners als Unica ICT Solutions bieden een breed portfolio en de daarbij behorende managed services. Het aantal benodigde technologische partners kan daardoor sterk gereduceerd worden. 

Van strategie en security tot het dagdagelijkse beheer en support, je maakt het ermee vanzelfsprekend. Maar ook optimaliseren van bedrijfsprocessen tot meer waarde uit data halen. Slechts één aanspreekpunt zorgt voor een gegarandeerd meer gestroomlijnde IT-governance. Dat brengt veel rust en creëert ruimte om het ICT-team van jouw organisatie zich meer te laten richten op het optimaliseren van de digivaardigheid, de bedrijfsvoering en innovatie. 

Wil je ook rust brengen vanuit bijvoorbeeld bedrijfscontinuïteit? Dan heb ik hieronder alvast een aantal takeaways voor je neergezet!

  • Beschrijf de primaire bedrijfsprocessen;
  • Breng het applicatielandschap in kaart en koppel deze aan de bedrijfsprocessen;
  • Differentieer de applicaties in primair, secundair en tertiair;
  • Benoem per applicatie welke interne, en externe stakeholders er zijn;
  • Maak een overzicht van de betrokken ICT-partners en beschrijf hun verantwoordelijkheden;
  • Stem af wat de continuïteit-verwachtingen zijn per bedrijfsproces/applicatie;
  • Toets hoe de contracten en SLA’s elkaar wel of niet overlappen;
  • Rationaliseer op basis van de inzichten het applicatie- en partnerlandschap;
    (Bijvoorbeeld met Microsoft Dynamics en het Microsoft Power Platform)
  • En verhoog daarmee de continuïteit en verklein het aantal stakeholders.
  • Heb je vervolgens rust gevonden met IT-governance en wil je die rust ook op securitygebied? Bekijk dan eens onze webpagina over Security Governance.  
Maurice-Bosman

Over Maurice

Als Business Consultant brengt Maurice organisaties en IT al jarenlang vanuit zijn brede expertise dichter bij elkaar vanuit het motto ‘Technologie verrijkt!’. Meer dan ooit wordt er gesproken over de digitale revolutie en digitale transformatie. En dat is niet gek. Technologie verrijkt en verandert meer dan ooit de samenleving, organisaties en personen. De in hoog tempo opvolgende nieuwe mogelijkheden brengen ook mooie en nieuwe uitdagingen met zich mee. Individueel wordt nieuwe technologie snel geconsumeerd en toegepast, maar hoe zit dat vanuit het oogpunt van organisaties? Om deze te verrijken met nieuwe technologie (en daarmee de bedrijfsvoering uit te breiden, te verbeteren of wendbaarder te maken), is een solide regieorgaan dat focus op ICT-innovatie aanbrengt onmisbaar. Maurice adviseert daarin samen met zijn collegaspecialisten dagelijks talloze organisaties.

Neem contact op

Samen met mijn collega’s sta ik voor je klaar om jouw organisatie te helpen met het brengen van rust. Vul onderstaand contactformulier in, dan nemen wij contact met je op.