De toekomst van AI-computers nu al binnen handbereik? | Unica

De toekomst van AI-computers nu al binnen handbereik?

De toekomst van AI-computers nu al binnen handbereik?

Slimme apparaten zijn in ons privéleven al gemeengoed geworden. Wie heeft er niet een smartphone met assistentie van een Alexa of Siri waarmee je met toegang tot het grote wereldwijde internet van alles over een onderwerp te weten kunt komen? Om het nog maar niet te hebben over slimme verlichting (domotica) die spraakcommando’s begrijpt of een robotstofzuiger die voor jou de vloer weer even netjes maakt via een live mapping van je huis. Ook in ons werkleven is de AI-revolutie niet meer weg te denken. Onze collega Erik, coördinator accountmanagement binnendienst, is dan ook erg benieuwd hoe die revolutie ons pc-landschap zal gaan veranderen. Niet alleen met slimme ingebouwde toepassingen, maar ook in rekenkracht en capaciteit (want AI heeft dat echt wel nodig om goed te kunnen functioneren). Hij neemt je mee in de ontwikkelingen tot nu toe en loodst je aan de hand van zijn eigen ervaringen en de inzichten van enkele techpartners door de jungle van AI-ready devices.

Als we het hebben over artificial intelligence dan zie ik daar veel toegevoegde waarde in voor organisaties. Ik denk dat de kracht hem vooral zit in het automatiseren en versnellen van veelvoorkomende, dagelijkse taken. Maar ook om zelfstandig veel zaken te kunnen opzoeken en 24x7 te laten controleren of e-mailberichten geautomatiseerd kunnen laten beantwoorden (in de toekomst). Als je bijvoorbeeld een offerte moet opleveren dan genereer je op een eenvoudige manier een opzet voor offerteteksten/inhoud met AI. En waar we vaak nog aannames doen, kun je deze onzekerheden er via AI uit laten halen (fact checks), menselijke fouten verminderen en de prestaties en efficiëntie van werknemers verbeteren. Maar ook zal AI het werken op deze devices met Copilot makkelijker kunnen maken; nu moet je bijvoorbeeld nog op zoek gaan naar bestanden op je PC (zoals offertedocumenten, e-mailberichten en afbeeldingen); AI kan deze zoektocht voor jou versimpelen en versnellen.

Maar AI-software vraagt wel veel rekenkracht van de hardware waar het op draait. Het is dus cruciaal dat jouw devices dat aankunnen. Deze rekenkracht moet dus in de nieuwe devices van organisaties die willen gaan werken met AI-software zoals Copilot aanwezig zijn. Dit wordt onder andere mogelijk door de nieuwste  generatie processoren en het verbeteren en optimaliseren van Microsoft Windows 11 OS. Ben je binnenkort toe aan het vervangen van hardware voor jouw organisatie? Dan is het goed alvast rekening te houden met hardware waarmee je op de toekomst bent voorbereid. Bijvoorbeeld met genoeg rekencapaciteit voor de integratie van AI-toepassingen. Maar wat zijn je opties op dit moment? Ik neem je erin mee. 

  • Microsoft Copilot+-PC’s
    Waar Microsoft begin dit jaar de Copilot+-PC’s lanceerde, zullen deze apparaten nog maar aan het begin staan van de mogelijkheden die er nog aan zitten te komen. Copilot+-PC's zijn een nieuwe klasse Windows 11 AI-pc's die worden aangedreven door een turbo neurale verwerkingseenheid (NPU) – een gespecialiseerde computerchip voor AI-intensieve processen zoals realtime vertalingen en het genereren van afbeeldingen – die meer dan 40 biljoen bewerkingen per seconde (TOPS) kan uitvoeren. 
  • HP EliteBook Ultra 
    Bijvoorbeeld HP past AI nu al toe in verschillende aspecten van haar bedrijfsvoering, producten en diensten. Bijvoorbeeld om de supply chain te optimaliseren, klantenservice te verbeteren, print- en scanoplossingen te verrijken en cybersecurity te versterken. HP werkt daarin samen met partners zoals Microsoft om AI-oplossingen te integreren in haar portfolio, zoals de HP EliteBook Ultra laptop die gebruik maakt van Microsoft Copilot om de productiviteit en efficiëntie van medewerkers te verhogen. Luister naar onze AI... ik word vervangen! podcast, waarin HP's Workplace Specialist Nick Goossens je meer zal vertellen over dit onderwerp. 
  • Apple Intelligence
    Ook Apple is al een geruime tijd druk met de ontwikkeling op het gebied van AI-integratie. Apple past sinds 2017 ook al veel intelligentie toe in haar devices (denk aan notificaties over bijvoorbeeld wegverkeer/file, foto’s zoeken enz). Apple Intelligence is in oktober 2024 gelanceerd, maar wordt pas in 2025 beschikbaar in een aantal andere talen dan Engels (US). We houden de ontwikkelingen uiteraard in de gaten voor onze relaties. 

 

Erik-Thijssen_portret.png

 

Erik Thijssen

Coördinator Accountmanagement Binnendienst

Afbeelding
e-mail

ethijssen@unica.nl

Afbeelding
linkedin

Bekijk mijn LinkedIn pagina