De toekomst van AI-computers nu al binnen handbereik? | Unica

De toekomst van AI-computers nu al binnen handbereik?

De toekomst van AI-computers nu al binnen handbereik?

Slimme apparaten zijn in ons privéleven al gemeengoed geworden. Wie heeft er niet een smartphone met assistentie van een Alexa of Siri waarmee je, met toegang tot het grote wereldwijde internet, van alles over een onderwerp te weten kunt komen? Om het nog maar niet te hebben over slimme verlichting (domotica) die spraakcommando’s begrijpt of een robotstofzuiger die voor jou de vloer weer even netjes maakt via een live mapping van je huis. Dat de AI-revolutie in ons werkleven ook niet meer is weg te denken sinds de komst van onder andere ChatGPT en Microsoft Copilot, mag duidelijk zijn. Onze collega Erik, coördinator accountmanagement binnendienst, is dan ook erg benieuwd hoe die revolutie ons pc-landschap zal gaan veranderen. Niet alleen met slimme ingebouwde toepassingen, maar ook in rekenkracht en capaciteit (want AI heeft dat echt wel nodig om goed te kunnen functioneren). Hij neemt je mee in de ontwikkelingen tot nu toe en loodst je aan de hand van de inzichten van enkele techpartners en zijn eigen ervaringen door de jungle van AI-ready devices.

Geheime codes en enorme oppervlaktes

Waar de eerste elektronische apparaten zo’n 200 jaar geleden werden gebouwd om snel ingewikkelde berekeningen te kunnen maken (en de eerste elektronische computer tijdens de Tweede Wereldoorlog om geheime codes te ontcijferen), besloegen ze ook enorme oppervlaktes. Vandaag de dag werken we (gelukkig 😉) met kleinere apparaten die bij elke ontwikkeling steeds krachtiger zijn geworden, gewoonweg omdat we er ook steeds meer van willen en eisen. Nog moeilijkere berekeningen, nog meer om ons werk te kunnen doen. De capaciteit en rekenkracht moest daarom continu nog uitgebreider en nog groter. Met de komst van datacenterdiensten zagen we een verschuiving naar rekenkracht in de cloud en bleek een lichte laptop of zelfs thin client afdoende. Maar nu artificial intelligence zijn intrede heeft gedaan, vragen we weer meer van onze devices en werken we vaker lokaal. Simpelweg omdat AI die capaciteit en kracht nodig heeft om jou goed te kunnen helpen. 

Grip en snelheid

‘Maar waarom lokaal?’ hoor ik je denken. Onder andere door een stuk dataveiligheid en privacy. Door AI lokaal te gebruiken, verminder je de kans op bijvoorbeeld datalekken of ongeautoriseerde toegang doordat gevoelige data niet wordt gedeeld met externe servers. Maar ook een stuk compliance, waar organisaties moeten voldoen aan privacywetgeving (zoals de GDPR/AVG) dat eisen stelt aan hoe jij jouw data verwerkt en waar dit wordt opgeslagen. Lokaal gebruik van AI geeft je daarnaast meer grip op de gebruikte AI-algoritmen en ze aan te passen aan jouw specifieke bedrijfsbehoeften. En, nu komt die rekencapaciteit weer om de hoek kijken, AI lokaal gebruiken zorgt voor een snellere verwerking van de opdrachten die je AI geeft voor analyses, (productie)automatisering en directe voorspellingen. 

Bereid je voor op de toekomst met AI

Ben je binnenkort toe aan het vervangen van hardware voor jouw organisatie? Dan is het goed alvast rekening te houden met hardware waarmee je op de toekomst bent voorbereid. Bijvoorbeeld met genoeg rekencapaciteit voor de integratie van AI-toepassingen. Maar ook wanneer je als organisatie van plan bent om te gaan werken met bijvoorbeeld Copilot. Dit vraagt veel van de hardware waar het op draait (rekenkracht) en daardoor noodzakelijk dat jouw devices dat ook aankunnen. Je wilt immers dat jouw AI-assistent je real-time suggesties en analyses kan geven zonder te vertragen, om jouw workflow te versnellen. Dit wordt onder andere mogelijk door de nieuwste generatie AI-processoren, die machine learning modellen sneller kunnen laten draaien dan de traditionele CPU’s. Extra handig wanneer je applicaties gebruikt die veel rekenkracht vragen, waaronder AI-training of beeldherkenning. 

Naarmate AI-tools zich verder ontwikkelen, zullen ze meer rekenkracht en geoptimaliseerde hardware vereisen. Investeren in AI-ready hardware maakt jouw systemen klaar voor de toekomst en zorgt ervoor dat je nieuwe functionaliteiten direct kunt benutten. 

Maar wat zijn je opties op dit moment? Ik neem je erin mee. 
 

  • Microsoft Copilot+-PC’s
    Waar Microsoft begin dit jaar de Copilot+-PC’s lanceerde, zullen deze apparaten nog maar aan het begin staan van de mogelijkheden die er nog aan zitten te komen. Copilot+-PC's zijn een nieuwe klasse Windows 11 AI-pc's die worden aangedreven door een turbo neurale verwerkingseenheid (NPU) – een gespecialiseerde computerchip voor AI-intensieve processen zoals realtime vertalingen en het genereren van afbeeldingen – die meer dan 40 biljoen bewerkingen per seconde (TOPS) kan uitvoeren. Tijdens Ignite 2024 in november kondigde Microsoft daarnaast aan dat 365 Copilot binnenkort beter kan profiteren van de NPU’s op Copilot+-PC’s, waarmee modellen lokaal uitgevoerd kunnen worden en mensen AI kunnen benutten zonder zo vaak het web te hoeven gebruiken. 
  • HP EliteBook Ultra 
    HP past AI nu al toe in verschillende aspecten van haar bedrijfsvoering, producten en diensten. Bijvoorbeeld om de supply chain te optimaliseren, klantenservice te verbeteren, print- en scanoplossingen te verrijken en cybersecurity te versterken. HP werkt daarin samen met partners zoals Microsoft om AI-oplossingen te integreren in haar portfolio, zoals de HP EliteBook Ultra laptop die gebruik maakt van Microsoft Copilot om de productiviteit en efficiëntie van medewerkers te verhogen. Workplace Specialist bij HP, Nick Goossens, vertelt er meer over in onze podcast AI... ik word vervangen!
  • Apple Intelligence
    Ook Apple is al een geruime tijd druk met de ontwikkeling op het gebied van AI-integratie. Apple past sinds 2017 ook al standaard veel intelligentie toe in haar devices (denk aan notificaties over bijvoorbeeld wegverkeer/file, foto’s zoeken enz). Apple Intelligence is in oktober 2024 gelanceerd, maar wordt pas in 2025 beschikbaar in een aantal andere talen dan Engels (US). We houden de ontwikkelingen uiteraard voor je in de gaten. 

De kracht van automatiseren

Ik denk dat de kracht van het kunnen toevoegen van AI-software vooral zit in het automatiseren en versnellen van onze veelvoorkomende, dagelijkse taken. Maar ook om zelfstandig veel zaken te kunnen opzoeken en 24x7 te laten controleren of (in de toekomst) e-mailberichten geautomatiseerd kunnen laten beantwoorden. Als je bijvoorbeeld een offerte moet opleveren dan genereer je op een eenvoudige manier een opzet voor offerteteksten en inhoud met AI. En waar we vaak nog aannames doen, kun je deze onzekerheden er met behulp van AI uit laten halen (fact checks), menselijke fouten verminderen en de prestaties en efficiëntie van werknemers verbeteren. Maar ook zal AI het werken op deze devices met Copilot makkelijker kunnen maken; nu moet je bijvoorbeeld nog op zoek gaan naar bestanden op je PC (zoals offertedocumenten, e-mailberichten en afbeeldingen); AI kan deze zoektocht voor jou versimpelen en versnellen.

Wij zijn er voor jou

Is jouw hardware binnenkort aan vervanging toe of wil je als organisatie direct inspelen op de AI-revolutie? Dan voorzie ik je graag samen met mijn collega’s van het juiste advies op het gebied van geschikte devices. Vul daarvoor onderstaand formulier in, dan zorg ik ervoor dat we je van advies voorzien. 

Wil je daarnaast meer weten over Copilot of via onze quickscan binnen 5 minuten ontdekken of jouw organisatie klaar is voor de AI-revolutie? Klik dan hier.

Erik-Thijssen_portret.png

 

Erik Thijssen

Coördinator Accountmanagement Binnendienst

Afbeelding
e-mail

ethijssen@unica.nl

Afbeelding
linkedin

Bekijk mijn LinkedIn pagina