Het groeiende tekort aan gekwalificeerde professionals in de cybersecuritysector is een zorgwekkende trend die steeds meer organisaties treft. Terwijl de dreiging van cyberaanvallen blijft toenemen, lopen bedrijven zonder voldoende beveiligingsexpertise aanzienlijke risico's. Dit tekort dwingt organisaties om hun strategieën te heroverwegen en te zoeken naar oplossingen om hun digitale beveiliging te versterken. In deze blog bespreekt collega Jacco, cybersecurity consultant, hoe het organisaties beïnvloedt, wat de gevaren zijn maar ook welke stappen er ondernomen kunnen worden om hun cyberbeveiliging op peil te houden.
Bewustzijn van securitynoodzaak
Waar we bij Unica ICT Solutions natuurlijk een team experts op het gebied van security hebben, is het niet voor iedere organisatie zo vanzelfsprekend dat ze kunnen vertrouwen op ondersteuning van de juiste specialisten. Je hoort het dan ook veel; er is een groeiend tekort aan professionals in de cybersecuritysector. Als consultant cybersecurity merk ik zeker dat het tekort een groeiend probleem is, en dat heeft directe gevolgen voor veel organisaties. Klanten die niet over de juiste expertise beschikken, lopen een verhoogd risico op cyberaanvallen en hebben vaak moeite om hun beveiligingsmaatregelen op peil te houden.
Veel organisaties, vooral kleinere bedrijven, hebben beperkte middelen en kunnen het zich niet veroorloven om fulltime cybersecurityspecialisten in dienst te nemen. Dat leidt vaak tot een situatie waarin ze afhankelijk zijn van externe consultants of managed security service providers (MSSP's) zoals ons, om hen daarin te ondersteunen. Het is niet ongebruikelijk dat ik bij bedrijven kom die zich weliswaar bewust zijn van de noodzaak van goede beveiliging, maar niet de kennis of ervaring hebben om effectieve strategieën of beveiligingsmaatregelen te implementeren.
Het ontbreken van een goed cyberbeveiligingsbeleid kan aanzienlijke risico's met zich meebrengen voor organisaties. Eén van de grootste zorgen is het risico op gegevensverlies en -diefstal. Zonder een adequaat beveiligingsbeleid zijn organisaties kwetsbaar voor datalekken en cyberaanvallen, zoals ransomware. Dit kan leiden tot verlies van gevoelige klant- en bedrijfsgegevens, wat niet alleen financiële schade met zich meebrengt maar ook reputatieschade.
De gevolgen van een datalek
De financiële gevolgen van cyberaanvallen? Ze kunnen aanzienlijk zijn. Hoge herstelkosten, boetes van toezichthouders en verlies van inkomsten door stilstand van bedrijfsactiviteiten. Vooral als er juridische gevolgen zijn lopen de kosten snel op. Daarnaast verwachten klanten en partners gewoonweg dat je hun gegevens goed beschermt; een beveiligingsincident kan het vertrouwen schaden en leiden tot negatieve publiciteit, wat op lange termijn de klantrelaties en de merkwaarde kan aantasten.
Veel sectoren hebben in Nederland strikte regelgeving omtrent gegevensbescherming en privacy, zoals onder andere de AVG en NIS2 (lees hier meer over NIS2). Compliancy is dus ook een belangrijk aspect. Het ontbreken van een goed cyberbeveiligingsbeleid kan leiden tot niet-naleving, wat resulteert in boetes en juridische complicaties. Bovendien kunnen cyberaanvallen leiden tot operationele verstoringen, variërend van tijdelijke stillegging van systemen tot langdurige uitval, wat de productiviteit en efficiëntie van de organisatie in gevaar brengt.
Zonder een goed beveiligingsbeleid kunnen beslissingen over cybersecurity op verkeerde plekken worden genomen, wat leidt tot inconsistente en ineffectieve maatregelen en een versnipperde aanpak. Medewerkers kunnen zo, zonder de juiste context of richtlijnen, keuzes maken die de organisatie kwetsbaar maken waardoor de kans op incidenten toeneemt.
Belangrijke stappen zetten in cybersecurity
Organisaties die niet investeren in cybersecurity kunnen ook een concurrentievoordeel verliezen, waar anderen juist wel proactief zijn in het beschermen van hun systemen en gegevens. Een voorbeeld hiervan is de financiële of hightech sector, waarbij de aanpak van security gerapporteerd kan worden naar klanten. Ook kan een gebrek aan beleid leiden tot interne risico's, zoals onbewuste fouten van medewerkers, die de kans op incidenten juist vergroten en een cultuur creëren waarin cybersecurity niet serieus wordt genomen.
Het ontbreken van specialisten om een cyberbeveiligingsbeleid te beheren zal de risico’s dus voor een organisatie verder vergroten. Zelfs met een goed beleid in plaats, is het essentieel dat er deskundigen zijn die dit beleid effectief kunnen implementeren én onderhouden. Vanuit Unica leveren wij meerdere diensten en oplossingen omtrent security, maar zoals eerder genoemd moet hier een sterk beveiligingsbeleid aan ten grondslag liggen. Onze experts op het gebied van security helpen organisaties dan ook met het opstellen en bijhouden van dit beleid en de mogelijke maatregels die daar uitkomen.
Hoe blijven wij als cybersecurityspecialisten dan zelf bij in de bizar snelle ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity? Door continu onze detecties en kennis te verbeteren. Security is immers een kat-en-muisspel. Zo kijken we binnen ons Security Operations Center (SOC) continu naar wat er beter kan in onze monitoring en welke ontwikkelingen er spelen op het gebied van cybersecurity. Ook zijn we veel bezig met kennisdeling met andere afdelingen en proberen zo collega’s enthousiast te maken voor security. Misschien groeien ze vanuit dat enthousiasme wel door naar ons SOC. Daarnaast werken we actief met scholen voor stage- of afstudeerprojecten.
Ondersteuning of advies, wij zijn er voor jou
Ben je na het lezen op zoek naar concrete ondersteuning van mij en mijn collega’s of wens je hulp bij het opstellen van een stevig beveiligingsbeleid? Neem dan gerust contact met ons op. Ons team van experts staat voor je klaar om te helpen bij het verbeteren van cybersecuritymaatregelen en het beschermen van gegevens tegen mogelijke dreigingen. Samen zorgen we ervoor dat jouw organisatie weerbaar is tegen cyberaanvallen en voldoet aan de benodigde regelgeving.
Hoe is het gesteld met jouw digitale weerbaarheid?
Test het in vijf minuten met onze gratis scan, gebaseerd op het CIS Controls Framework.
