Afgelopen jaar heeft Unica Building Projects Noordoost hard gewerkt aan de nieuwbouw van het beddenhuis van ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk.
Aanleiding bouw
Het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk bestaat ondertussen alweer vijfendertig jaar en dus was de kliniek wel toe aan een upgrade. De opdracht luidde; Creëer een comfortabele plek voor toekomstige patiënten. Er was grote behoefte aan één- en tweepersoonskamers en daarom was uitbreiding en renovatie van het gebouw noodzakelijk. De eerste stap hierin was het bouwen van Bouwdeel Zuid.
Bouwdeel Zuid
Het nieuwe bouwdeel bevat vier verdiepingen met op elke verdieping een andere verpleegafdeling. Een acute opname afdeling op de begane grond, een intensive care en cardio care op de eerste etage, op de tweede etage de kinder- en tienerafdeling en op de bovenste laag een afdeling oncologie met een chemo-unit. Bij de voorbereidingen hebben de werkgroepen met gebruikers (onder andere verpleegkundigen, artsen, leidinggevenden en ondersteunend personeel) hun input kunnen geven. Het uiteindelijke ontwerp is dus in samenspraak tot stand gekomen.
Unica verzorgde het gehele installatiewerk
Unica was verantwoordelijk voor alle technische installaties in het ziekenhuis. Van regeltechniek tot werktuigbouwkundig. “In juni 2021 zijn we begonnen met het bouwteam voor Bouwdeel Zuid, aldus directeur Ludo Koetsier van Unica Building Projects Noordoost.
“We hebben ons gefocust op duurzame, innovatieve en slimme systemen”. Anita van der Haar- Ros, manager bouw en huisvesting ziekenhuis St Jansdal: “Daar waar patiënten zich fijn voelen, maar ook daar waar medewerkers gewoon heel graag willen werken.” Het is een duurzaam gebouw geworden, het nieuwbouwdeel is gekoppeld aan de nieuwe WKO installatie.
Zo is er een automatisch aangestuurd klimaat in alle patiëntenkamers, aangepast op het aantal mensen in een kamer. Er zijn enorme verbeterslagen gemaakt in de luchtverversing en een prettigere beleving. Ook qua lichtinstallaties staat de patiënt, bezoeker en medewerker van St Jansdal centraal. Voor een rustiger en prettiger beeld hebben we gebruik gemaakt van strookverlichting aan beide zijden van de gang. Voor de patiënt een stuk aangenamer bij vervoer door de gangen. Maar er is ook speciale nachtverlichting aangebracht. Zo kan de patiënt ‘s nachts gemakkelijker doorslapen terwijl de verpleegkundigen toch voldoende licht hebben bij hun rondes. Bij de IC en CCU-afdeling is het bovendien mogelijk om diverse kleuren en lichtsterktes in te stellen. Deze mogelijkheid is in nog weinig ziekenhuizen toegepast en kan enorm bijdragen aan het welbevinden van de patiënten. Op de kinderafdeling hebben we speciale douches, afgestemd op kinderen. Zo kan de temperatuur bijvoorbeeld niet boven een bepaalde graad komen en is ook de straal aangepast.
Benieuwd naar het hele proces? Bekijk dan de video hieronder.