Het First Responder Sprinkler concept is een nieuwe techniek die een brug slaat tussen de sprinkler- en brandmeldtechniek. Het uitgangspunt tijdens de ontwikkeling van dit concept was het realiseren van een intelligente techniek om branden zo effectief en efficiënt mogelijk te detecteren en te blussen, waarbij in principe gebruik kan worden gemaakt van de in het gebouw aanwezige water- en stroomaansluitingen.
De First Responder Sprinklerinstallatie is gebaseerd op het principe van een droge sprinklerinstallatie, waarbij de sproeikoppen echter niet van een hittegevoelig element zijn voorzien, maar als open sprinklerkoppen uitgevoerd zijn. De sprinklerinstallatie wordt aangestuurd door een netwerk van intelligente temperatuursensoren die de temperatuur in de beveiligde ruimte(n) permanent bewaken. Het grid van temperatuursensoren kan a.d.h.v. een abnormale temperatuurontwikkeling een beginnende brand vroegtijdig detecteren en nauwkeurig lokaliseren. Afhankelijk van de specifieke situatie en aanwezige brandrisico’s kan het sensornetwerk met een oneindige variatie aan algoritmes worden voorgeprogrammeerd. Hierdoor kan vooraf worden bepaald hoe het sprinklersysteem aangestuurd moet worden bij diverse brandscenario’s. De sensoren detecteren hoe snel de brand zich ontwikkeld en in welke richting de brandhaard zich beweegt. Op grond van deze informatie en de voorgeprogrammeerde instructies kunnen één of meerdere sprinklerkoppen worden open gestuurd om de brand te bestrijden.
Grote meerwaarde van dit intelligente detectie- en blussysteem ten opzichte van een klassieke sprinklerinstallatie is dat de sprinklers de brand kunnen volgen en de blussing hierop afstemmen. Door de temperatuurontwikkeling doorlopend te blijven monitoren constateert de installatie wanneer de brand geblust is en kunnen de sprinklers stapsgewijs worden dicht gestuurd. Hierdoor blijven de sprinklers niet onnodig sproeien wanneer de brand al is gedoofd of wanneer de brandhaard zich heeft verplaatst. Door deze intelligente aansturing vindt er een efficiëntere blussing plaats en blijft de waterschade na een blussing aanzienlijk beperkt.
Nadat de brand geblust is wordt het resterende water uit de installatie gezogen door een onderdruk-compressor. In stand-by toestand fungeert het onderdruk systeem als systeembewaking van de sprinklerinstallatie. In het geval van een ‘lekkage’ door bijvoorbeeld schade aan een leiding, wordt er een storingsmelding gegeven en komt er geen water uit de leidingen. Het risico op waterschade door lekkage is daarmee uitgesloten.
- Eerder detecteren en blussen, waardoor de brand en de benodigde hoeveelheid bluswater klein is en er meer tijd is om op de brandmelding te reageren (ontruiming)
- Minder waterverbruik en waterschade: door op de juiste plaats blussen (de blussing kan de brandhaard volgen indien deze zich verplaatst, er wordt niet verder geblust op plaatsen waar de brandhaard al ‘weg’ is) en niet langer blussen dan nodig (sprinklers kunnen automatisch worden dicht gestuurd wanneer de brand geblust is)
- Door de variabele aanspreeksnelheid en -temperatuur is het systeem geschikt voor vrijwel elk brandscenario: kan zowel als fast-response ‘life-safety’ installatie worden uitgevoerd als als magazijn sprinklers
- Nauwkeurig lokaliseren van de brandhaard: hierdoor weten de BHV en brandweer exact waar de brand zich in het gebouw bevindt en kunnen zij de hulpverlening hierop afstemmen
- Constante systeembewaking: direct melding indien er schade aan de leidingen of een sprinkler is.
- Compatible met de aanwezige water- en stroomaansluitingen, hierdoor dus ook minder duur i.v.m. aanleggen watervoorraad, dieselpomp, etc.
- Geen corrosie vanwege droge leidingen
- Geen risico op lekkage bij schade aan leidingen of het kapot stoten van een sprinkler
- Door een breder toepassingsgebied zijn minder snel aanpassingen aan de installatie nodig in vergelijking met een traditionele sprinkler, de installatie kan geherprogrammeerd worden indien de situatie veranderd (bv andere opslag).
- Uitbreiding van het systeem is eenvoudig: aftappen van leidingen is niet nodig en er kunnen extra sensoren aan het netwerk worden toegevoegd
- Geen overdimensionering van de installatie nodig
- Fase 2: door variabele doorlaat is er een grotere druppelgroottespectrum mogelijk à combinatie van sprinkler- en watermist techniek waardoor er zowel pre-wetting (grote druppels als inertisering (kleine druppels)