De digitale economie komt de komende vijf jaar in een stroomversnelling en dat betekent dat er meer datacenters komen. De primaire rol van datacenters is om klanten in staat te stellen veilig en efficiënt hun IT te draaien. Bijvoorbeeld door te zorgen voor koeling en gegarandeerde stroomtoevoer. Maar het exploiteren van een datacenter kan je heel wat hoofdpijn bezorgen. Hoe houd je het energieverbruik laag? Waar haal je de tijd en de mensen vandaan om technische installaties te beheren zodat er geen storingen optreden? Hoe blijf je voldoen aan veranderende wet- en regelgeving? In deze blog lees je waarom samenwerken met een ervaren partner het beste medicijn is.
Datacenters schieten als paddenstoelen uit de grond en dat komt volgens branchevereniging Dutch Data Center Association (DDA) doordat bedrijven steeds afhankelijker zijn voor hun bedrijfsvoering van digitale diensten . Steeds meer MKB-organisaties, overheden, ziekenhuizen, universiteiten en IT-dienstverleners kiezen voor uitbesteding van hun IT-apparatuur en -applicaties. Daardoor kunnen ze efficiënter werken en worden ze wendbaarder.
Datacenters geven partijen de kans om te verbinden en te professionaliseren door uitbreiding van hun onlinediensten, stelt DDA. Ze worden steeds belangrijker door ontwikkelingen rondom 5G, IoT (particuliere markt), IIoT (industriële markt), OT, AI en Edge Computing. Die zorgen voor een explosieve groei van data waaraan geen eind lijkt te komen.
Trend: centralisatie en decentralisatie
De behoefte om deze data op te vangen leidt tot twee bewegingen: centralisatie en decentralisatie. De eerste zien we in de nieuwe hyperscale datacenters, veelal in de Amsterdamse regio. De omvang maakt datacenters efficiënt: computerkracht wordt beter benut en kosten voor beveiliging, onderhoud en energieverbruik gaan omlaag.
Decentralisatie hangt samen met de opmars van met internet verbonden apparaten (IoT, IIoT en OT). Die beschikken over sensoren die veel data genereren. Gebruikers willen die dicht bij huis of zelfs in huis of bedrijfslocatie verwerken, om zo min mogelijk vertraging te hebben. Daardoor is in Nederland inmiddels binnen een straal van dertig kilometer altijd wel een professioneel datacenter te vinden. De resultaten uit bewerking van sensordata worden vervolgens vaak weer in een hyperscale datacenter opgeslagen. De verwachting is dat de datagroei als gevolg van deze ontwikkeling nog veel groter kan worden dan voorspeld.
De voordelen van uitbesteden
Wie een datacenter gaat exploiteren (voor eigen IT- en OT-applicaties of die van anderen) komt voor een belangrijke vraag te staan: welke activiteiten ga ik zelf uitvoeren en welke laat ik over aan externe experts?
Als het gaat om onderhoud en beheer van datacenters zijn er vier belangrijke redenen om te kiezen voor uitbesteden:
- Lagere operationele kosten (TCO) - Onder meer door slim preventief onderhoud en slim inzetten van mensen.
- Grotere flexibiliteit - Snel over kennis en kunde beschikken.
- Professionalisering en optimalisering van dienstverlening - Een voorspelbaar serviceniveau, onder meer door performancereportages die helpen om verbeteringen door te voeren.
- Focussen op kernactiviteiten - Door taken uit handen te geven komt tijd vrij om te werken aan meer klanttevredenheid en groei.
Unica Datacenters: betrouwbare partner tijdens de complete lifecycle
Unica Datacenters is onderdeel van een grote, stabiele organisatie (ruim 3.000 medewerkers) en heeft ruim twintig jaar ervaring in de realisatie van datacenters. Unica Datacenters helpt bij zowel ontwerp, bouw en verbouw als bij beheer en onderhoud. Veiligheid en duurzaamheid staan daarbij voorop.
Omdat geen klant hetzelfde is, biedt Unica Datacenters diensten modulair aan, volgens het pick & choose-principe. Daarnaast voert Unica Datacenters quickscan-analyses uit, bijvoorbeeld om energieprestaties te verbeteren. Ook levert Unica Datacenters rapportages over de prestaties. Tot slot doet Unica Datacenters aan detachering, wat prettig is voor wie snel extra handen nodig heeft.
Wil je meer weten over wat Unica Datacenters voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.