Innovatieve samenwerking Scania en Unica Building Services | Unica

Innovatieve samenwerking Scania en Unica Building Services

Innovatieve samenwerking Scania en Unica Building Services


Door een innovatief project op gebied van warmte terugwinning wordt restwarmte die vrij komt bij het lakken van kunststof cabine- en chassisonderdelen in de productiehal van Scania Meppel nu ingezet om de centrale (hydraulische) warmte opwekking te ontlasten. Hierdoor hoeft de procesketel veel minder, en soms helemaal niet te stoken, wat leidt tot mooie energiebesparingen.

Scania Meppel
Scania Production Meppel B.V. voorziet kunststof cabine- en chassisonderdelen van Scania in Nederland (Zwolle), Frankrijk (Angers) en Zweden (Södertälje) van de benodigde lak. Het lakproces wordt volgens de nieuwste technologie volautomatisch uitgevoerd door 22 robots. Meer informatie hierover is terug te vinden via: www.scania.com/productionunitnetherlands/nl.

Trajecten
Voor het lakproces is warmte nodig. Veel van deze warmte loopt via CV water en werd bij Scania altijd centraal gegenereerd door een procesketel. Deze stond een groot deel van de week water op te warmen naar 90°C. Los daarvan kwam veel restwarmte vrij vanuit het spuitproces, door onder andere verbranding van verfdampen, en vanuit de vele compressoren ten behoeve van opwekking van perslucht. Deze restwarmte verdween via schoorsteen en luchtkanalen naar buiten.

Peter Helmus, Maintenance Engineer Energy van Scania Meppel, zocht de samenwerking op met Unica Building Services om gezamenlijk te kijken hoe de restwarmte die vrij komt tijdens het lakproces hergebruikt kan worden om de procesketel te ontlasten.

Vanuit dit doel zijn er twee trajecten gerealiseerd: het plaatsen van een warmtewisselaar in de schoorsteen van de incinerator en het plaatsen van warmteterugwinningunits in de compressoren. Met deze installaties kan de restwarmte hydraulisch worden teruggewonnen uit het lakproces en de compressoren. Zo kan het worden ingezet om de procesketel minder of zelfs niet te laten draaien.

Warmeterugwinning
Beide projecten hebben dusdanig veel warmteterugwinning opgeleverd, dat er jaarlijks 151.000 m3 gas wordt bespaard (117.000 m3 vanuit de incinerator, 34.000 m3 vanuit de compressoren). Ter vergelijk: dit komt neer op een gemiddeld jaarverbruik van ongeveer 125 huishoudens! De procesketel heeft dit jaar daardoor nog niet hoeven werken.

Het ontwerp van deze oplossing is in samenspraak gegaan tussen Peter Helmus (midden op foto) en Gerolt Feikens, adviseur bij Unica (links op foto). De realisatie werd geleid door André Klinkhamer, projectleider bij Unica (rechts op foto), in samenwerking met Rudi Tenkink van Tenkink Techniek.

Peter Helmus (midden op foto) en Gerolt Feikens, adviseur bij Unica (links op foto). De realisatie werd geleid door André Klinkhamer, projectleider bij Unica (rechts op foto)

Voor meer informatie: David van der Laan, Unica Building Services Zwolle