Hoe watermonsters kunnen bijdragen aan een betere energieprestatie van installaties | Unica

Hoe watermonsters kunnen bijdragen aan een betere energieprestatie van installaties

Hoe watermonsters kunnen bijdragen aan een betere energieprestatie van installaties


Jan Swinkels, circulair adviseur bij Unica Building Services Oosterhout, houdt zich dagelijks bezig met duurzame technologische oplossingen. Voor zijn Masteropleiding Circulaire Economie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen onderzocht hij hoe Unica zijn toekomstbestendigheid kan versterken in de transitie naar een CO2-neutrale, circulaire economie. “Met concrete, direct toepasbare mogelijkheden kunnen wij gebouwen verduurzamen en meervoudige waardecreatie voor klanten realiseren. Ons nieuwe watermonsterprogramma ‘CV Water Analyse’ is hier een prachtig voorbeeld van.”

Afbeelding
Jan Swinkels

Jan Swinkels (rechts) is een energieke Brabander met een missie. “Ik ben de trotse papa van zes kinderen voor wie ik de wereld graag fatsoenlijk wil achterlaten. Daar komt mijn passie voor verduurzamen vandaan, die beroepsmatig is aangewakkerd. Unica heeft de laatste jaren grote contracten  afgesloten, onder andere met Defensie, waarbij verduurzaming en circulariteit een grote rol spelen. Als gevolg van de hoge gasprijzen en strengere wet- en regelgeving, zoals de CSRD, EPBD en Scope 14, krijgen we bij Unica ook steeds meer vragen van klanten die willen verduurzamen.”

Daar is de circulair adviseur blij mee. “Iedereen wil energie besparen en slimmer en duurzamer werken. Dit is dus hét moment om gas te geven! Maar om te komen tot een écht duurzaam systeem is een integrale aanpak nodig. Om dat te bereiken moeten we kennis en expertise met elkaar delen.”

Waterkwaliteit
Jan geeft zelf het goede voorbeeld in zijn oorspronkelijke vakgebied: watertechniek. “Wist je dat 37% van de CO2-uitstoot van gebouwgebonden installaties komt? En dat ruim 18% daarvan afkomstig is van klimaatinstallaties voor verwarming, ventilatie en airconditioning? De meeste mensen weten wel dat dit watervoerende installaties zijn, maar niet dat de waterkwaliteit binnenin een installatie van invloed is op de energieprestatie.”

Jan vergelijkt het met een waterkoker die veel minder snel opwarmt als de verwarmingselementen helemaal onder de kalk zitten. “Zo werkt dat ook bij klimaatinstallaties. Met het water in een installatie kan van alles aan de hand zijn. Een slechte waterkwaliteit kan leiden tot corrosie, kalkaanslag, sedimentvorming, het oplossen van metalen, lekkages, storingen en energieverlies. Slecht water eet je installatie als het ware op. Een goede waterkwaliteit daarentegen zorgt voor minder storingen en schade, een aanzienlijk langere levensduur, betere energieoverdracht, een lager energieverbruik en minder CO2-uitstoot.”
 

Afbeelding
Wick Wesseling

Energieprestatie

Het was deze expertise die Jan en zijn collega Wick Wesseling (links) op het idee bracht om bij klanten watermonsters te nemen van gesloten systemen. Denk aan cv- en warmtepompinstallaties, warmtenetten en koelsystemen. “We nemen een monster en sturen dat naar een laboratorium, waar het wordt geanalyseerd. Vervolgens gaan we met de klant in gesprek over de gemeten resultaten. We kunnen precies vertellen welke maatregelen de energieprestatie van de installaties kunnen verbeteren, wat het concreet oplevert en hoe je systemen efficiënter en duurzamer kunt beheren.”
 

Het idee is zo kinderlijk eenvoudig dat Jan haast niet kan geloven dat Unica de eerste is die deze dienst aanbiedt. “Overigens sturen we niet zomaar de testresultaten door”, benadrukt hij. “We gaan serieus met de klant in gesprek over zijn wensen en behoeften. Ook daarmee onderscheidt Unica zich van andere technisch dienstverleners. De ene klant zal vooral gemotiveerd zijn om geld te besparen. Een ander wil voldoen aan Scope 14, de verplichte energieprestatiekeuring voor gebouwen. Er zijn ook veel bedrijven en organisaties die samen met Unica op een integrale manier hun duurzaamheids- en circulaire doelstellingen willen realiseren.”

Meervoudige waardecreatie
Wat de individuele klantbehoefte ook is, Jan spoort bedrijven en organisaties aan om hoe dan ook in actie te komen. “Vaak wordt er heel abstract over duurzaamheid gesproken, waardoor veel ondernemers niet goed weten waar ze moeten beginnen”, zegt Jan. “Het leuke van een idee als het watermonsterprogramma is dat het heel praktisch en tastbaar is. Met een klein potje water kun je als bedrijf al waarde creëren op zowel intellectuele, natuurlijke, sociaal-relationele, materiële en financiële dimensies. En dat met slechts één klein potje water! Reken dan maar uit hoeveel impact Unica en onze klanten hebben gemaakt, nadat we duizend potjes hebben geanalyseerd.”

Het behoeft geen verder betoog dat Jan optimistisch is over de toekomst. “Samen kunnen we échte verandering teweeg brengen en stap voor stap toewerken naar een duurzame en circulaire toekomst.”