13 jaar geleden kreeg het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch, als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland, de eerste versie van de Hybride OK: een operatiekamer met ingebouwde röntgenapparatuur. Dit geeft specialisten de kans om tijdens een operatie in het lichaam van de patiënt te kunnen kijken. Dertien jaar later is Unica, als trotse partner van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, verantwoordelijk om de Hybride OK een welverdiende update te geven.
In het project is Unica verantwoordelijk voor het aanbrengen van de elektrotechnische installatie voor de Hybride OK op de bestaande locatie. Eerst zijn de bestaande elektrotechnische installaties gedemonteerd, waarna de nieuwe installatie aangebracht is. De nieuwe installatie bestaat uit verschillende disciplines, waaronder meerdere tijdelijke voorzieningen en een koppeling naar de bestaande infrastructuur.
Lange en positieve samenwerking Jeroen Bosch Ziekenhuis en Unica
De opdracht komt niet zomaar bij Unica Building Projects terecht. Vanaf 2015 verzorgt Unica Building Services het preventief en correctief onderhoud aan de elektrotechnische installaties in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ). In totaal worden 4 locaties van het ziekenhuis onderhouden. Deze samenwerking wordt nog minstens tot 2027 voortgezet. Het team van Unica Building Services heeft een vaste plek in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, waar continu 7 à 8 servicemonteurs bezig zijn. Richard van den Brink, contractmanager van Unica Building Services Eindhoven, vertelt: “Wij lopen iedere dag even binnen bij de klant. Zo halen wij ook steeds nieuwe wensen op. Per project beoordelen wij met het team of het project bij Building Services past of dat wij het doorschuiven naar één van de andere clusters binnen Unica.”
Integraliteit van Unica
Zo is Unica Building Projects aangehaakt bij de vernieuwbouw van de Hybride OK. Een op zichzelf staand project, maar er wordt op ieder moment integraal kennis uitgewisseld. Projectleider Mark de Bont licht toe: “Om de bestaande installatie veilig te stellen en uit te breiden voor de nieuwe Hybride OK, maken wij gebruik van de aanwezige kennis van Unica Building Services.” Richard van den Brink vult aan: “Onze projectleider en werkvoorbereider blijven bij het project betrokken, zodat wij het onderhoud van de Hybride OK bij oplevering zonder problemen kunnen oppakken.” Daarnaast wordt er samengewerkt voor de NEN 1010 keuring en is Gerco, onderdeel van het cluster Unica Fire Safety, betrokken voor het brandwerend afdichten van de sparingen. Naast de integrale samenwerking binnen Unica, is er ook continue afstemming met het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Bouwbedrijf Hurks, Heijmans en de ontwerpende partij adviesbureau Deerns.
In bedrijf blijvende omgeving
Een bijzonder aspect van de werkzaamheden, is dat het ziekenhuis in bedrijf blijft gedurende het project. Dit geldt ook voor de naastliggende OK’s. Er zijn een aantal maatregelen genomen om de overlast voor de patiënten en medewerkers tot een minimum te beperken. Zo geldt er een boorprotocol. Er wordt alleen voor 8 uur 's ochtends en na 19 uur 's avonds geboord, zodat de geplande operaties ongestoord kunnen plaatsvinden. Ook wordt er gebruik gemaakt van een bouwlift om materieel en het bouwpersoneel naar de Hybride OK te verplaatsen. Zo ervaren de patiënten geen overlast van de logistieke operatie.
Tot slot is de afstemming over de tijden van de werkzaamheden met het Jeroen Bosch Ziekenhuis cruciaal. “Zodra wij werkzaamheden inplannen, bijvoorbeeld op een zaterdag, gebeurt dat in nauw overleg met de bouwdirectie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Hier zijn ook de aanwezig OK coördinatoren bij om bij onverwachte gebeurtenissen op ieder moment te kunnen schakelen”, vertelt Mark de Bont.
De oplevering van de Hybride OK wordt eind september verwacht.