Na een intensief jaar van voorbereiding met opdrachtgever Stedelijk Gymnasium Haarlem kunnen ICS adviseurs, BBP advies, Nico de Bont, Brique Architecten en Unica starten met de werkzaamheden aan de monumentale panden in het centrum van Haarlem. Het tekenen van de aannemingsovereenkomst met de opdrachtgever is het startsein van het uiteindelijke doel: een nieuwe inspirerende en duurzame leeromgeving voor de leerlingen van het ‘Stedelijk’ in Haarlem.
Restauratie en uitbreiding rijksmonument
Het Stedelijk Gymnasium is een van de oudste scholen van Nederland en gevestigd in een 2-tal rijksmonumentale panden. Het project bestaat uit een tweetal vleugels met verschillende bouwstijlen. Een klassiek deel, gebouwd in 1863 en een deel afkomstig uit de jaren ’23 en ‘24 van de vorige eeuw. Om het gebouw weer geschikt te maken voor het onderwijs van de 21e eeuw is een grootschalige restauratie/renovatie noodzakelijk. Niet alleen het gebouw zelf, maar ook het vaste meubelwerk van het interieur wordt aangepakt.
Duurzame oplossingen
De monumentale gebouwen worden uitgebreid, verduurzaamd en aangepast naar de huidige bouw- en installatie-eisen. Het afgelopen jaar is door o.a. Unica gebruikt om de panden te leren kennen en de diverse bouwkundige- en installatietechnische uitdagingen tot een maakbaar plan uit te werken. Unica Building Projects verzorgt als technisch dienstverlener alle installatiewerkzaamheden in het rijksmonumentale pand. Het betreffen hier duurzame oplossingen in de vorm van werktuigbouwkundige, elektrotechnische en sanitaire installaties.
Logistieke uitdaging
De ligging in hart van Haarlem betekenen voor de werkzaamheden en de daarbij behorende aan- en afvoer van materialen een flinke logistieke uitdaging. Tijdens de uitvoering van de renovatie gaan de leerlingen op een andere locatie naar hun lessen om na afloop terug te keren naar een vernieuwde duurzame leeromgeving.