De opleverdatum van de nieuwe subsea fabriek van kabelproducent TKF in Eemshaven staat in beton gegoten. De contouren van de 25.000 vierkante meter nieuwe productiehal en een kantoorgedeelte van 1.200 m2 worden zichtbaar. Unica Building Projects is verantwoordelijk voor alle gebouwgebonden installaties. Op woensdag 5 juli vond de officiële ondertekening plaats.
Als bouwpartner verantwoordelijk voor alle gebouwgebonden installaties
“Unica Building Projects is rechtstreeks verbonden met TKF, we hebben korte lijnen”, vertelt Louis Ebbeling, Projectmanager Unica Building Projects. “Sinds de start van de plannen voor de nieuwe fabriek werken we samen met de betrokken partners waaronder De Groot Installatiegroep, De Kok Staalbouw, Dura Vermeer en Aannemingsmaatschappij Friso en zijn we als bouwpartner verantwoordelijk voor alle gebouwgebonden installaties”. In vogelvlucht schetst hij een overzicht van enkele werkzaamheden. Alle E- en W-werkzaamheden, voedingen, totale kantoorinrichting, aarding, datanetwerken, kanalisatie, railkokers, luchtbehandelingskasten en kabelgoten. “Met de procesinstallatie die in Eemshaven in gebruik wordt genomen, maakt TKF straks kabels van wel vijfentwintig kilometer lang.”
TKF ‘toekomstproof’ maken
Sinds de oprichting in 1930 heeft TKF (B.V. Twentsche Kabelfabriek) zich ontwikkeld van een kabelproducent tot een technologisch toonaangevende leverancier van connectivity-oplossingen. Met een breed portfolio kabels, systemen en diensten biedt het bedrijf uit Haaksbergen klanten wereldwijd oplossingen voor het creëren van veilige en betrouwbare energie- en dataverbindingen.
“Met de uitbreiding in Eemshaven richt TKF zich specifiek op de productie van inter-array zeekabels, die de windturbines en offshore windparken verbinden met de onderstations op zee”, legt Louis Ebbeling uit. “Met de bouw van deze nieuwe fabriek maakt TKF zich klaar voor de ontwikkelingen richting 132 kV en drijvende windparken. Vanaf het moment dat de fabriek ‘in bedrijf’ is, kan er 1.200 kilometer zeekabel per jaar worden geproduceerd.”
Leeg blaadje vullen
“Vanuit de oorspronkelijke engineering opdracht zijn we eerst een leeg blaadje gaan vullen”, vertelt Louis Ebbeling. “Alle onderdelen hebben we minutieus omschreven in het document management systeem BIM 360 en laagje voor laagje opgebouwd. Daarna vindt optimalisatie en materialisatie plaats. In projecten van deze omvang is het voeren van een strakke planning essentieel. Je moet er bovenop zitten en enerzijds de scope bevriezen, maar anderzijds ook meebewegen. Wat doet de orderportefeuille van TKF? Die ontwikkelt zich razendsnel en dat is van invloed op de ontworpen engineering. Met welke partijen gaan we samenwerken in en rondom Eemshaven? Een reizend circus van mensen vanuit de Randstad willen we voorkomen.”
“We schaken nu op vier, soms zelfs vijf schaakborden tegelijk”, zegt Louis Ebbeling. “We zijn in de fase van het project aanbeland waarop ‘escapes’ niet altijd meer mogelijk zijn. Dan willen partijen zich nog wel eens rigide opstellen. Maar dan raak je elkaar kwijt. Je moet bij je verhaal blijven, maar ook wendbaar zijn. Samenwerken, luisteren én begrip tonen. Het is de enige manier waarop je een project van deze omvang kunt realiseren.”
De bouw is inmiddels in volle gang.