Al meer dan 5.000 keer ging het Unica-zaklampje over de werkbank. In de regio Zwolle is het een felbegeerd item voor kinderen die kennis maken met techniek. Bert Fix en Ron Sluiter zijn de kartrekkers van de inspiratiedagen voor basisschoolleerlingen, die soms in de rij staan om het zaklampje te kunnen maken. “De glimlach als ze het brandende lampje aan hun ouders laten zien is onbetaalbaar.”
Het initiatief kent zijn oorsprong in de ‘Vrienden van Techniek’, een stichting in Zwolle waar Unica zich in 2009 bij aansloot. De stichting organiseerde voor leerlingen van groep 7 en 8 studiedagen waarop ze konden kennismaken met techniek. De hele week kwamen leerlingen uit de regio naar een sporthal, waar ze een gereedschapskistje kregen. “We wilden hen iets leren over elektra, over solderen, over koper… Als je dat bij elkaar brengt, krijg je een zaklampje”, blikt Bert terug op de ontstaansgeschiedenis.
File richting stand
Op zaterdag kwamen de leerlingen terug naar de sporthal waar het evenement georganiseerd werd. Het maken van het zaklampje bleek een van de meest gekozen activiteiten. “We maakten er 600 van op een zaterdag, 300 ’s ochtends en 300 ’s middags. Er stond gewoon een file richting onze stand, er was heel veel belangstelling”, herinnert Bert zich de eerste edities.
Collega Ron is ook al geruime tijd betrokken bij de inspiratiedagen, die anno 2024 onder de naam ‘Makersfestival’ georganiseerd worden. Het kost hem en zijn collega’s buiten werktijd de nodige uren. “Het is er zo ingegroeid, dat we dit erbij doen. Er is een vast clubje dat ons helpt. Op zo’n zaterdag is dat ook nodig, want je bent echt wel kapot na als je 600 lampjes maakt”, weet hij.
Interactie
Toch krijgen de beide Unica-collega’s er vooral energie van. “We staan er voor de leerlingen”, benadrukt Bert. “Kinderen knutselen het in elkaar, zien het lampje branden en kijken hun ouders glimlachend aan. Dat is fantastisch!” Maar ook de interactie met de ouders draagt bij aan het plezier. “De gesprekken met de ouders zijn heel erg leuk, die gaan ook interesse tonen in ons bedrijf. Er zijn ook wel eens ouders die op gesprek zijn geweest voor een rol bij Unica”, vertelt Ron.
De uren die twee eraan besteden, komen hoofdzakelijk vanuit hun vrije tijd. De kosten van het materiaal worden veelal gedragen door preferred suppliers van Unica. “We zorgen voor sponsoring vanuit onze leveranciers en hangen dan ook wat vlaggen van hen op”, vertelt Ron. Verder krijgen hij en Bert hulp vanuit meerdere collega’s in de vestigingen. “Het is voor iedereen beetje een automatisme geworden, maar je hebt wel twee kartrekkers nodig om het georganiseerd te krijgen”, weet Bert.
Begrip in de regio
Het Unica zaklampje is in de regio inmiddels el een beetje een begrip geworden. “We zijn het even nagegaan, maar inmiddels hebben we meer dan 5.000 lampjes gemaakt”, rekent Bert voor. Wordt het na meer dan 5.000 lampjes niet eens tijd voor nieuwe kartrekkers? “Ben je gek!”, roept Ron, “We vinden het zelf nog veel te leuk, en hebben nog veel ideeën. We werken nu weer aan een toevoeging vanuit een van onze BIM-specialisten. Dan kunnen kinderen een QR-code scannen en in een 3D-tekening rondlopen tot ze het Unica-logo tegenkomen. We vinden het een geweldige uitdaging om meer kinderen te enthousiasmeren voor techniek. Wat mij betreft blijven we dat dus nog jaren doen!”