Het belang van een inwendig leidingonderzoek voor sprinklerinstallaties | Unica

Het belang van een inwendig leidingonderzoek voor sprinklerinstallaties

Het belang van een inwendig leidingonderzoek voor sprinklerinstallaties

Een inwendig leidingonderzoek voor sprinklerinstallaties is van groot belang zijn om de brandveiligheid van gebouwen en aanwezige personen te garanderen. Door regelmatig de inwendige staat van de leidingen te controleren, kunnen potentiële problemen zoals corrosie, verstoppingen en wanddikte afwijkingen tijdig worden opgespoord en verholpen. Vooral droge systemen vereisen extra aandacht vanwege het risico op roest en corrosie na het uitvoeren van een driejaarlijks verplichte triptest. Mocht tijdens het onderzoek blijken dat de leidingen te dun of te dik zijn, dan kan het daarnaast noodzakelijk zijn om delen van het leidingwerk te vervangen. Voor installatie-eigenaren is het dus van groot belang dat de mogelijke risico’s tijdig in kaart worden gebracht en worden verholpen. 

Verplichte inwendige inspecties

Elke 15 jaar is een inwendig onderzoek van het leidingwerk van sprinklerinstallaties verplicht. Dit onderzoek heeft als doel de inwendige staat van de leidingen te beoordelen en te waarborgen zodat de installatie blijft voldoen aan de eisen van brandveiligheid. Dit is van cruciaal belang omdat verstoppingen of aantasting van het leidingwerk kunnen leiden tot een slechte waterdistributie tijdens een brand, wat de effectiviteit van het systeem kan verminderen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van een endoscopische camera, waarbij de installatie eerst wordt afgetapt. Deze methode biedt een indicatief beeld van de staat van de leidingen. Dit betekent dat de inspectie zich richt op gebieden waar er een verhoogd risico is op problemen, zoals verlaagde delen van het leidingwerk waar water of lucht na testen kan blijven hangen. Vooral bij droge systemen, die met lucht gevuld zijn en alleen bij activatie met water worden gevuld, ontstaan vaak problemen door achterblijvend water op moeilijk aftapbare plekken.

Problematische gebieden in droge systemen

Droge sprinklerinstallaties hebben meer kans op problemen vanwege het gebruik van water tijdens testprocedures. Het water kan achterblijven in leidingen, vooral op plaatsen die niet goed af te tappen zijn, wat corrosie en afzettingen kan veroorzaken. Deze afzettingen bestaan vaak uit een sediment van zink dat zich ophoopt in de laagste delen van de leiding. De ophopingen kunnen leiden tot verstoppingen en verstoringen in het systeem, wat de werking van de installatie kan belemmeren tijdens een noodsituatie.

Bij het inwendig leidingonderzoek worden vaak verschillende vormen van corrosie aangetroffen, zoals roest, tuberkels (kleine blaasjes op het leidingoppervlak) en putcorrosie, waarbij gaten in het leidingwerk kunnen ontstaan. Daarnaast kan putcorrosie de wanddikte van leidingen verminderen, waardoor het risico op lekkages en storingen toeneemt.

Wanddiktemetingen

Naast het endoscopisch onderzoek wordt ook de wanddikte van de leidingen gecontroleerd. Dit gebeurt met een wanddiktemeter, waarbij een speciale pasta op de buis wordt aangebracht en ultrasone pulsen de dikte van de leidingwand meten. De metingen worden op drie verschillende plekken per leiding uitgevoerd, zowel op hoofdleidingen, verdeelleidingen als sprinklerleidingen. Deze metingen worden vergeleken met de oorspronkelijke waarden op de technische tekeningen van de installatie.

Indien de wanddikte lager is dan verwacht, kan dit wijzen op ernstige putcorrosie en een verhoogd risico op lekkages. Echter, wanneer de wanddikte hoger is, kan dit duiden op tuberkels, die de waterdoorstroming kunnen belemmeren. Beide situaties kunnen leiden tot aanbevelingen voor vervanging van delen van het leidingwerk om de functionaliteit van de installatie te waarborgen.

Unica Fire Safety biedt doelgerichte oplossingen

Unica Fire Safety helpt installatie-eigenaren bij het onderhouden van hun leidingwerk. Doormiddel van geavanceerde technieken wordt de staat van het leidingwerk in beeld gebracht en worden eventuele aandachtspunten gerapporteerd. Het inwendig leidingonderzoek wordt afgesloten met een gedetailleerd plan van aanpak, waarin wordt vastgelegd welke delen van de installatie zijn onderzocht en welke bevindingen zijn gedaan. Daarnaast biedt Unica Fire Safety oplossingen om problemen als corrosie in het leidingwerk te beperken. Zo zorgen duurzame oplossingen zoals de Zonecheck en de Livetap, dankzij het creëren van gesloten systemen, ervoor dat er geen zuurstofrijk water in het systeem terecht komt tijdens het periodiek testen of bij modicatieve werkzaamheden. Daarnaast kunnen corrosie inhibitoren een geschikte oplossing zijn voor het beschermen van het leidingwerk waarbij het roestproces geremd wordt. 

Meer weten over de mogelijkheden van een inwendig leidingonderzoek?

Bent u benieuwd wat Unica Fire Safety voor u kan betekenen op het gebied van een inwendig leidingonderzoek voor uw sprinklerinstallatie? Of ontvangt u graag meer informatie? Neem dan contact op met onze afdeling meerjaarlijkse verplichtingen via rslieker@unica.nl of via onderstaand contactformulier.

 

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.