Om een toekomstbestendige organisatie te zijn én blijven, zal Unica de komende jaren blijven groeien. Dat vraagt om meer goed geschoolde vakmensen, terwijl de schaarste op de arbeidsmarkt voorlopig nog wel aanhoudt. Om nieuw talent te vinden en aan ons te binden, is het daarom nodig dat we vaker buiten de gebaande paden kijken.
Afspiegeling
Bij Unica zijn we continu op zoek naar mensen die waarde kunnen toevoegen. Daarbij hebben we de ambitie om in alle lagen een afspiegeling te zijn van de maatschappij. Uit onderzoek blijkt dat diverse teams slimmer, innovatiever en creatiever zijn, en betere beslissingen nemen. Bedrijven met inclusief leiderschap behalen tot 35% betere financiële resultaten. Daarnaast is werken aan diversiteit niet alleen verstandig, maar ook noodzakelijk. Het is een belangrijk onderdeel van ESG-richtlijnen, die verantwoord en duurzaam bestuur stimuleren.
Iedereen is welkom
Bij Unica is iedereen welkom en van belang. Ons motto is niet voor niets: Samen maken we de toekomst! Toch is er nog genoeg te doen. Veel potentiële medewerkers, zoals vrouwen, jongere generaties, mensen van kleur, zij-instromers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, weten we nog niet altijd te bereiken. Vanaf 2025 versnellen we daarom onze inspanningen om de diversiteit en inclusie binnen onze organisatie verder te verankeren.
Inspiratie
Vier vrouwelijke Unica-collega’s delen in ons laatste personeelsmagazine hun ervaringen in de techniek – een sector die van oudsher wordt gedomineerd door mannen – en vertellen hoe zij hun plek bij Unica hebben gevonden. Laat je inspireren door hun verhalen en ontdek hoe diversiteit onze organisatie sterker maakt!

Haar afstudeerstage bij Unica Building Projects beviel Sietske Leenheers zo goed, dat ze na haar studie Technische Bedrijfskunde graag voor Unica wilde blijven werken. “Ik vind het heel erg tof om met je werk impact te hebben op het kernproces van je eigen organisatie en de maatschappij. Bij Unica houden we ons veel bezig met projecten voor sectoren met een maatschappelijk belang, zoals de zorg en het onderwijs. Dat is ontzettend leuk!”
Compliment
Als tendermanager maakt Sietske deel uit van de kostprijsgroep, die aanvankelijk volledig uit mannen van boven de 40 bestond. “Ik werd met open armen verwelkomd en hoorde er meteen bij. Het gaat allemaal heel natuurlijk en ik heb me geen moment ongemakkelijk gevoeld vanwege het feit dat ik een jongere vrouw ben. Je hoort weleens andere verhalen van vrouwen die in een omgeving met alleen mannen werken, maar ik weet vanuit Unica: zo kan het ook.”
Unique
Sietske mag dan de enige vrouw zijn, qua leeftijdsopbouw is haar team inmiddels wel heel divers samengesteld. “Het voordeel daarvan is dat er verschillende perspectieven zijn. Door hierover te sparren bepalen we gezamenlijk wat de juiste beslissing is.” Sparren doet Sietske ook met een vrouwelijke senior collega, die haar begeleidt vanuit het diversiteitsplatform Unique. “Soms begrijp ik niet waarom voor een bepaalde communicatiestijl wordt gekozen of de manier waarop een besluit wordt genomen. Het is fijn om hier met haar op te kunnen reflecteren.” Volgens Sietske zijn dit waardevolle gesprekken waar ze veel van leert. “In het begin conformeerde ik mezelf sneller aan mijn ervaren collega’s. Nu weet ik dat we verschillend denken en durf ik steeds vaker mijn mening te geven als ik denk dat het ook anders kan.”
Voor Kim de Boer is een carrière in de techniek een logisch gevolg van haar interesse in exacte vakken. “Ik heb altijd gekozen voor wat ik leuk vind. Zo wist ik al tijdens mijn studie Bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven dat ik geen architect wilde worden. Bouwfysica en installatietechniek vond ik veel interessanter.”
Op de bouw
Sinds twee jaar werkt Kim met plezier als Engineer bij Unica Building Projects. “Na mijn studie mocht ik een dagje meelopen bij verschillende technische bedrijven. Wat me aansprak aan Unica is dat je hier niet alleen op kantoor zit, maar ook af en toe op de bouw gaat kijken. Daar zie je het resultaat van wat je aan het maken bent. Ook is de sfeer bij Unica goed; heel open en gemoedelijk. Collega’s helpen elkaar met opdrachten en je krijgt alle ruimte om te groeien. Sinds ik hier werk heb ik al drie verdiepende studies gevolgd, waaronder de post hbo-opleiding Luchtbehandelingstechniek bij TVVL. En volgend jaar start ik met de opleiding Projectleider Installatietechniek bij Avans+.”
Eerlijke kans
Kim vindt dat vrouwen met interesse in de techniek overal gelijke kansen moeten krijgen. “Bij Unica krijg ik als vrouw altijd een eerlijke kans en heb ik het gevoel dat alle medewerkers gelijkwaardig zijn. Het helpt daarbij dat iedereen in ons team – man of vrouw – van techniek houdt. Dat schept een band.” Kim heeft wel het idee dat mannen soms voorzichtiger zijn, dat ze zich een beetje inhouden als zij erbij is. “Mannen moeten er soms een beetje aan wennen dat er vrouwen zijn met dezelfde interesses als zij. Er worden weleens grapjes gemaakt dat ik sommige dingen makkelijker voor elkaar zou krijgen omdat ik een vrouw ben, terwijl ik me bij externe partijen juist extra moet bewijzen. Ik trek me daar allemaal niet zoveel van aan. Ik ga gewoon uit van wie ik ben en wat ik kan.”
Meer vrouwen
Kim zou het leuk vinden als ze in de toekomst meer vrouwelijke collega’s zou krijgen, al is dat voor haar geen halszaak. “Meer vrouwen is goed, maar uiteindelijk gaat het om mensen die doen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn.”

Het komt regelmatig voor dat Sophie Paul de enige vrouw is op de afdeling. Volgens haar is dat lang niet zo erg als het lijkt. “Ik kan het goed vinden met mijn mannelijke collega’s, maar eerlijk gezegd zou ik het ook wel leuk vinden om in mijn vakgebied een vrouw als sparringpartner te hebben.”
Kracht
Tijdens haar marketing- en communicatieopleiding werd Sophie omgeven door vrouwen. Daar kwam verandering in toen ze tijdens haar afstudeerstage bij een kleine Microsoft-partner terechtkwam. “Ik ben per toeval de IT ingerold, maar vond het meteen ontzettend leuk. Alles was nieuw! Ik heb veel geleerd bij Dotwood CRM, waar we met z’n vijven alles deden op het gebied van Microsoft Dynamics. Sinds Unica ons in 2019 overnam, heb ik ongeveer 20 directe collega’s – allemaal mannen. Ik merk dat ik iets verder van de techniek af sta dan zij, maar dat beschouw ik als mijn kracht. Ik kan goed luisteren naar de wensen van de klant en van daaruit de vertaalslag maken naar de techniek. Collega’s die vanuit de techniek denken hebben daar vaak meer moeite mee.”
Voorsprong
Sophie vindt de IT een geweldige sector voor vrouwen. “De IT is een toekomstbestendige richting. De sector groeit al jaren hard en wordt met de komst van AI steeds belangrijker. Het is daarom handig als je snapt hoe je de techniek vóór je kan laten werken. Zeker als vrouw kun je hier een voorsprong mee pakken, omdat wij vaak de neiging hebben zaken naar ons toe te trekken. Door taken uit te besteden aan een digitale assistent die je zelf hebt getraind, kun je een hoop tijd en energie besparen! Dat vereist wel enige technische basiskennis, maar daar krijg je een hoop voor terug. Want voorlopig kunnen de meesten van ons niet door AI worden vervangen, maar wél door iemand anders met kennis van AI.”
Flexibel
Volgens Sophie zijn er nog meer voordelen. “Veel bedrijven vinden het belangrijk om de balans tussen mannen en vrouwen beter in evenwicht te krijgen. Dat betekent dat, zeker in de consultancy en sales, de banen praktisch voor het oprapen liggen. Bovendien kun je je werk vaak flexibel indelen. Zo ga ik vaak alleen naar klanten en werk ik daarnaast afwisselend thuis en op kantoor. Voor mij werkt dat perfect.”

Voor Heleen van de Meulder is werken in een traditioneel mannelijke werkomgeving iets dat ze als vanzelfsprekend beschouwt. “Diversiteit maakt teams sterker”, zegt ze. “Het doet me goed om te horen dat mijn aanwezigheid – als vrouw – bijdraagt aan een positieve groepsdynamiek. Dat is een compliment dat ik graag meeneem.”
Werksfeer
Heleen heeft zich altijd op haar plek gevoeld bij Nsecure, onderdeel van het Unica Access & Security cluster. “Mijn collega’s staan open voor mijn inbreng en dat zorgt voor een fijne werksfeer. Humor speelt daarbij ook een belangrijke rol: het brengt luchtigheid en verbindt.” Binnen het Klantenteam Industrie heeft Heleen een diverse groep collega’s. “Het is mooi om te zien dat steeds meer vrouwen hun weg vinden naar technische functies. Voor mij draait het om de samenwerking en het respect dat we voor elkaars talenten hebben. Onze verschillende perspectieven versterken het team. Daarnaast vind ik het ook gewoon gezellig om meer vrouwelijke collega’s te hebben. Kunnen we in de pauze ook eens over mode en make-up praten!”
Diversiteit
Heleen onderstreept de kracht van diversiteit binnen organisaties: “Diversiteit en inclusiviteit zorgen niet alleen voor betere resultaten, maar maken het werk ook gewoon leuker en uitdagender. Een inclusieve werkomgeving waar iedereen zich welkom voelt is voor mij dan ook een belangrijk uitgangspunt. Daarom ben ik er trots op dat Unica zich inzet om een afspiegeling van de maatschappij te zijn. Niet alleen in woorden, maar ook in daden. Zo vind ik het heel gaaf dat Unica met Debby Slofstra een vrouwelijke COO heeft!”
Ontwikkelen
Heleen is ervan overtuigd dat een carrière in techniek voor iedereen mogelijk is. Voor mensen die twijfelen of een baan bij Unica iets voor hen is, heeft Heleen een duidelijke boodschap: “Gewoon doen! Het gaat niet alleen om technische kennis; er zijn ook veel functies waar andere kwaliteiten minstens zo belangrijk zijn. Bij Unica kun je jezelf zijn én jezelf blijven ontwikkelen. Dat zorgt er bij mij voor dat ik meer plezier heb in mijn werk. Het geeft me ook het gevoel dat ik écht impact heb met wat ik doe.”