“De hele dag spoken er allerlei groene gedachten door mijn hoofd” | Unica

“De hele dag spoken er allerlei groene gedachten door mijn hoofd”

“De hele dag spoken er allerlei groene gedachten door mijn hoofd”

Bij Unica Groep zetten meer dan 4.000 professionals zich in voor een veilige, gezonde en duurzame werk- en leefomgeving. Velen van hen hebben bovendien een persoonlijke ambitie om Nederland verder te verduurzamen. Hun visie, gedrevenheid en expertise versterken de positie van Unica als koploper in de duurzame transformatie. Dit geldt ook voor Richard van Driel, innovatiespecialist bij Van Kempen Koudetechniek in Tiel, die voortdurend nadenkt over innovatieve groene oplossingen.

Richard van Driel Unica

 

Welke rol spelen innovatie en verduurzaming in jouw leven?
“Outside the box denken en nieuwe oplossingen bedenken is voor mij een tweede natuur. Ik vind zelf mijn manier van denken en oplossingen laten ontstaan heel vanzelfsprekend, maar zie dat het anderen vaak een eureka-momentje oplevert. Toen ik nog op de technische opleiding zat, pakte ik al dingen uit de afvalstroom waar ik nieuwe mogelijkheden in zag. Dan schroefde ik het uit elkaar en ging ik er thuis mee knutselen. Ik vind het nog steeds leuk om iets te maken van afvalproducten. Of eigenlijk moet ik zeggen ‘circulaire producten’, want in mijn visie bestaat er geen afval. Ik ben nu bezig om thuis een accu te bouwen, die ik kan koppelen aan mijn zonnepanelen en software dat de fluctuerende stroomprijs bijhoudt. Afgelopen weekend heb ik de businesscase uitgerekend, het systeem getest en… 6 cent verdiend! Het gaat me natuurlijk niet om die 6 cent, ik ben vooral blij dat mijn systeem blijkt te werken!”

Hoe komen je persoonlijke overtuigingen tot uiting in je werk?
“Ik werk al sinds 1997 bij Van Kempen Koudetechniek. Het is een gouden werkgever die in goede en slechte tijden naast je staat. Daarnaast biedt het bedrijf me de mogelijkheid om intern iets anders te gaan doen wanneer ik toe ben aan een nieuwe uitdaging. Ik ben begonnen als elektro-engineer, vandaaruit in de software gerold en vervolgens teamleider geworden van de automatiseringsafdeling. In die rol hield ik me al bezig met innovaties en nieuwe producten. Sinds vorig jaar heb ik als innovatiespecialist nog meer de vrije hand gekregen om innovaties op te pakken. Als je innovatie combineert met verduurzaming, kom je automatisch uit bij energie. Ik bedenk en implementeer oplossingen voor klanten met een specifiek energievraagstuk. Het is daarbij mijn drive om installaties zo effectief en ‘groen’ mogelijk te laten draaien. Dat zijn leuke zoektochten.”

Afbeelding


Wat zijn interessante marktontwikkelingen?
“De koeltechniek is een vrij conventionele markt. Van Kempen Koudetechniek loopt voorop, zowel qua koeltechniek als automatisering. Zo werken we al 30 jaar met eigen besturingssystemen, waardoor we processen op afstand kunnen sturen en nog beter in de hand hebben. De grootste marktbeweging is de huidige transitie van schadelijke naar natuurlijke koudemiddelen. Ook op dat gebied zitten wij in de voorhoede. We hebben bijvoorbeeld al tientallen grote installaties met het natuurlijke koudemiddel CO2 gemaakt.”

Waar liggen kansen voor Van Kempen Koudetechniek? 
“Wij zijn sterk in het effectiever gebruiken van groene energie op het moment dat deze beschikbaar is. Neem een vrieshuis waar zonnepanelen op het dak liggen. Wij kunnen de koelinstallatie automatisch wat harder laten werken – van -18 naar -24 graden Celsius – als er veel energie wordt opgewekt of wanneer stroom goedkoop is. Op het moment dat er weinig groene energie wordt geproduceerd of stroom duur is, gebruiken we de thermische buffer om weer langzaam natuurlijk op te warmen naar bijvoorbeeld -18 graden. Zo zetten we de vriescel in als een thermische accu. Dit concept kun je bijvoorbeeld ook toepassen om op het juiste moment thermische energie te bufferen. Op die manier is er bijvoorbeeld elektrische energie beschikbaar wanneer een bedrijf koelcontainers of vrachtwagens op een bepaald tijdstip wil laden.”

Is er wel voldoende energie beschikbaar voor koeltoepassingen?
“De problematiek rond netcongestie zorgt inderdaad voor nieuwe vraagstukken. Veel klanten zitten in hun maag met het elektriciteitscontract. Ze denken dat ze meer vermogen nodig hebben om een koelcel te laten draaien, maar hebben een beperkte aansluiting. Als ze bij ons aankloppen voor een oplossing, zien we vaak een grillig energiepatroon. Dankzij ons automatiseringssysteem kunnen we piekbelasting, waarbij gelijktijdig veel apparaten aanstaan, vervangen voor een meer gelijkmatige belasting. De problemen zijn dan vaak oplosbaar. Zo worden we ook steeds vaker gevraagd om mee te denken met klanten die niet of beperkt elektriciteit mogen terugleveren aan het net.”  

Waar ben je trots op?
“Ik ben er trots op dat we met Van Kempen in staat zijn om maatwerk te leveren, waardoor we klanten met zeer specifieke problemen kunnen helpen. Wij zijn daarmee interessant voor elke onderneming met een koudevraagstuk en/of energie-uitdagingen. Het te gelde maken van zelf opgewekte, hernieuwbare energie levert een kostenbesparing op én is een noodzakelijke stap in de energietransitie. In de toekomst gaan we steeds meer sturen op variabelen.”

Wat zou je nog willen bereiken?
“De samenwerking met zusterbedrijven binnen Unica vind ik machtig. We leveren soms koelinstallaties aan klanten van onze zusterbedrijven, maar inspireren elkaar ook op het gebied van innovatie. Met machine learning en artificial intelligence kunnen we bijvoorbeeld toekomstige afwijkingen zo vroeg mogelijk constateren en zo storingen voorkomen en koelinstallaties efficiënter laten draaien. Ik heb nog veel andere ideeën waarover ik graag met andere Unica-bedrijven in gesprek wil gaan. Bijvoorbeeld of en hoe we als Unica kunnen samenwerken met netbeheerders om, via onze klanten, vraag en aanbod van elektriciteit beter op elkaar af te stemmen voor de noodvermogenmarkt. Zo helpen we onze klanten én het Nederlandse energienetwerk. De hele dag spoken er allerlei groene gedachten door mijn hoofd. Zouden we waterstof kunnen maken van overtollige zonne-energie? En zouden we daarmee een halve dag later een waterstof aangedreven compressor kunnen aandrijven? Dan zou je een koelinstallatie de nacht kunnen laten koelen op de waterstof die je overdag gemaakt hebt. Ik weet het, het zijn grote ideeën. Maar stel je voor wat we allemaal nog kunnen bereiken.”

Afbeelding