Technologie en werk: de kracht van oud én nieuw

Technologie en werk (1): de kracht van oud én nieuw

Technologie en werk (1): de kracht van oud én nieuw

Unica is actief in een snel veranderende technische omgeving. Dat heeft effect op de medewerkers. Zij hebben te maken met nieuwe technologie, complexere projecten en hogere verwachtingen van opdrachtgevers. Sanneke Sarels van Rijn, HR-directeur van Unica, hield dit voorjaar een rondetafelgesprek met vier Unica-medewerkers over hoe technologie hun dagelijkse werkzaamheden beïnvloedt. Aan de hand van zes thema’s geven zij hun perspectief op de impact van de snelle technologische veranderingen. In deel 1: de kracht van oud én nieuw.

Floris, jouw vader werkt ook bij Unica. Als jij kijkt naar hoe hij vroeger zijn werk deed en hoe jullie werk er nu uitziet, in welk opzicht is dat veranderd?

Floris: “Mijn vader en ik praten thuis niet veel over werk, heel af en toe over een klus waar we mee bezig zijn. Hij heeft nu een hele grote klus in Meppel, waar de installatie periodiek vernieuwd moet worden. Soms moeten er helemaal nieuwe lichtlijnen en dat soort dingen komen. Dat betekent dat er elk jaar wel dingen veranderen.”

Ralph, jij hebt veel jonge mensen zien binnenkomen. Zie jij verschil tussen de jong afgestudeerden van vroeger en nu?

Ralph: “Ik zie vooral de enorme hoeveelheid ICT in de gebouwen. Tegenwoordig krijg je een gebouw niet meer aan de praat als je geen ICT-specialist bent. Ik ben nu bezig met een nieuwbouwziekenhuis in Breda, waar alles aan elkaar hangt. De verlichting wordt gestuurd vanuit een touchscreen vanuit de zusterpost, er komen meldingen binnen vanuit een verpleegkamer en op het moment dat er medische gassen-storingen zijn komen die hier ook binnen. Al die technieken komen samen in één touchscreen. Dat vraagt een enorme hoeveelheid programmeerwerk om dat operationeel te krijgen. ICT is dus een enorme verandering in de techniek. Toen ik van school kwam had je dat niet.”

“De branche kampt met een enorm tekort aan goede mensen. Dat merk je elke dag. Het is enorm ingewikkeld om een gebouw operationeel te krijgen. Je moet eigenlijk mensen hebben met een ICT-achtergrond, die goed kunnen programmeren en die ook snappen wat ze programmeren, wat de gevolgen zijn op de werkvloer. Die combinatie is zeldzaam, maar deze mensen moeten er wel zijn en komen. Het zijn de jongere mensen die daarin snel kunnen acteren, die meer ICT-kennis hebben. Maar zij hebben weer niet zoveel ervaring met het installatiegebeuren.”

Vincent: “Ik sluit me hierbij aan. Je ziet steeds meer integratie van partijen die op de bouw rondlopen; de technisch aannemer, werktuigbouw, sprinkler, meet- en regeltechniek. Je krijgt steeds meer samenhang tussen allerlei installaties. Dus ik denk ook dat er steeds betere afstemming moet plaatsvinden. Steeds meer dingen hangen aan het internet – IoT-oplossingen, verlichting, luchtbehandelingsinstallaties, sensoren in gebouwen, camera’s – alles hangt aan het IP-netwerk. Daar hebben we bij Unica ook steeds meer mee te maken. Je moet dus zeker feeling hebben met ICT.” 

Esther: “Ik denk dat het voor de jonge generatie geen verandering is, want ICT was er al toen wij binnenkwamen. Je merkt wel dat je iemand steeds vaker even een appje stuurt dan opbelt. Ik denk dat het in de technische dienstverlening om een wisselwerking vraagt, om juist het oude en het nieuwe met elkaar te combineren. Dus de ervaring en het nieuwe, misschien ook van verschillende disciplines, co-creatie. Zo krijg je het beste resultaat.”

Ralph: “Je hebt de jonge en ervaren mensen samen nodig om tot iets goeds te komen.”

Floris: “Ik zie dat mijn collega’s op een gestructureerde manier werken, terwijl ik op school leer om het zo snel en makkelijk mogelijk te maken. Monteurs die wat ouder zijn doen hun werk op een bepaalde manier, terwijl het ook simpeler kan waardoor je een paar stappen minder hoeft te zetten. Bijvoorbeeld met het trekken van kabels. Dan willen ze alles vanaf één punt trekken, terwijl je met een haspel een kabel meerdere keren tegelijk kunt trekken. Zij trekken hem erin, knippen hem af en doen dat elke keer weer opnieuw. Terwijl je hem ook kan dubbeltrekken, dubbelvouwen. Dan heb je de kabel er al twee keer inliggen.”

Vincent: “Kijk, dat zijn de handigheidjes van school!”

Esther: “En als jij dit als nieuweling vertelt, nemen ze dat dan van je aan?”

Floris: “Als ik iets wil inbrengen, dan luisteren mijn collega’s echt wel naar me. Als zij denken dat ik gelijk heb, geven ze me ook de touwtjes in handen om het te gaan doen. Het was jouw idee, dus ga het maar regelen. De eerste twee keer stond ik toen even te kijken, oké, en nu? Maar nu laat ik zien hoe ik het wil gaan doen.”


*****

Ralph Postma (50) werkt sinds 1992 in de technische dienstverlening, eerst bij twee adviesbureaus en sinds zes jaar bij Unica Building Projects. Als lead-engineer werkt hij aan het ontwerp van nieuwbouw- en renovatieprojecten, zoals momenteel het Amphia ziekenhuis in Breda.

Esther van der Maten (25) is trainee binnen Unica en voert sinds begin 2019 opdrachten uit voor Unica Fire Safety. Ze studeerde Logistiek en Technische Vervoerskunde en deed vervolgens de Master Supply Chain Management. 

Vincent de Bruin (33) werkt sinds twee jaar als consultant, EPA-adviseur en technisch specialist bij Unica Energy Solutions. Vincent behoort in zijn familie tot de derde generatie die werkzaam is in de verwarmingstechniek.

Floris Junte (22) is leerling-monteur elektricien bij Unica Building Services in Zwolle. Hij werkt drie jaar bij Unica naast zijn opleiding ‘eerste monteur elektricien’. Floris wil bij Unica graag een vervolgopleiding volgen en twijfelt nog tussen de richtingen data en koeltechniek.