Zorgdomotica en IoT spelen een steeds belangrijkere rol bij de veranderende zorg voor de toekomst. Om de ouderenzorg te verbeteren, zal ingezet moeten worden op slimme technologie waarmee de druk op de zorg wordt verlaagd en de kwaliteit van de zorg wordt verbeterd. Onder andere niet op tijd kenbaar gemaakte valpartijen vormen een groot gezondheidsrisico voor patiënten en cliënten. Zorgmedewerkers worden daarnaast vaak overspoeld met valse alarmen. Een groot gevaar ligt daardoor op de loer; alarmmoeheid.
Wat is slimme alarmering?
Slimme alarmering is gebaseerd op software die met Artificial Intelligence (AI) beelden van optische sensoren analyseert. Maar daarnaast genereert het betrouwbaar en snel alarmen rondom valdetectie en valpreventie. Valpartijen worden direct opgemerkt, zonder dat er iemand meekijkt, waardoor het voor zorginstellingen en medische faciliteiten veel eenvoudiger is om ter plaatse te zijn als het misgaat. Daarmee kan ook de werkdruk van het personeel verminderd worden, omdat er geen onnodige rondes gelopen hoeven te worden. Door slimme alarmering te koppelen aan een softwareplatform voor alarmering en communicatie, worden zorgprocessen geoptimaliseerd en alarmmoeheid voorkomen. Tevens worden alarmen en gebeurtenissen geregistreerd in bijvoorbeeld een ECD of EPD, waardoor ook administratieve taken bij het zorgpersoneel weggenomen worden. Door het verzamelen van dit soort data krijgt de zorg meer inzicht.
De voordelen van slimme alarmering
- Betrouwbare en snelle alarmen
Door de mogelijkheid alarmen te kunnen filteren, wordt de hoeveelheid meldingen flink gereduceerd. Daarnaast kan er prioritering worden toegepast, waardoor alarmen met de hoogste prioriteit bovenaan komen te staan én naar de juiste zorgmedewerker worden gestuurd. - Gedetailleerd inzicht
Het levensritme van patiënt of cliënt wordt met behulp van software als gedetailleerd inzicht weergegeven door middel van een activiteitenrapport. Maar ook door de registratie van alarmen en gebeurtenissen in een ECD of EPD wordt er inzicht gecreëerd. - Alarmmoeheid tot een minimum beperkt
Zorgverleners krijgen tijdens hun werkdag te maken met talloze en ook verschillende alarmen. Met behulp van slimme sensoren wordt er automatisch onderscheid gemaakt tussen een alarm en een hulpvraag.
Hoe kunnen we jou helpen om zorg de ruimte te geven?
Unica levert graag een bijdrage aan het toevoegen van technologieën, waardoor zorgverleners veilig en efficiënt hun belangrijke werk kunnen doen en de veiligheid van patiënten en cliënten gewaarborgd is. Ben je benieuwd hoe je slimme alarmering in kunt zetten binnen jouw zorgorganisatie en hoe je jouw medewerkers, patiënten en cliënten daarmee kunt helpen in het te verlenen zorgproces? Maak dan een afspraak met ons voor een vrijblijvend gesprek.